Ga naar Content

Dierenbescherming waarschuwt voor botulisme: "Laat je hond niet zwemmen"

ZAANSTAD - Dat het warm was de afgelopen dagen is ook te merken aan het water, want naast blauwalg, is er ook botulisme geconstateerd. De dierenbescherming laat weten dat een kwart van de vogels die zij bij de wildopvang in Krommenie binnenkrijgt botulisme heeft. 

Foto: Adobe Stock

Botulisme komt vooral voor bij ondiepe slootjes en de bacteriën vermeerderen zich snel. "Het kan per jaar verschillen", zegt woordvoerder van de dierenbescherming Carmen Silos. 

Dode vis en watervogel

In Wormerland is vorige week bij kinderboerderij 't  Weidje een dode vis en watervogel gevonden en gisteren in de Koksloot een dode meeuw. De dode dieren zijn inmiddels verwijderd, maar op de website van gemeente Wormerland wordt geadviseerd om andere dieren daar weg te houden. Er wordt nog onderzocht of het daadwerkelijk om botulisme gaat. 

Raak de dieren niet aan

De eerste symptonen zijn een aantal dode vissen en vaak zijn er dan ook dode vogels te vinden. De vogels raken bij botulisme eerst verlamd, waarna ze zullen stikken. Carmen: "Raak het zelf niet aan", maar bel in plaats daarvan de dierenbescherming: 075-651 66 66. Ook bij twijfel, want op afstand kunnen medewerkers ook begeleiden.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.