Ga naar Content

Zo trok het noodweer gisteravond over Noord-Holland: "Constante zee van licht"

NOORD-HOLLAND - Aanhoudend geflikker, een constant gerommel en regelmatig een gigantisch harde klap. Niemand kan het zijn ontgaan: het spookte gisteren flink boven de provincie. Een Hoofddorpse vergeleek de onweersbui boven haar woonplaats als een 'defecte tl-buis'. NH Nieuws zette de indrukwekkendste foto's voor je op een rij.

Menig (amateur)fotograaf trok er gisteren op uit om de bliksemschichten vast te leggen op de gevoelige plaat. Het aantal ontladingen was 'gigantisch', laat NH-weerman Jan Visser weten. "Het was een constante zee van licht." Toch viel het aantal inslagen volgens de weerman mee, vooral omdat het om hoogte-onweer ging, dat vooral veel horizontale bliksemschichten produceert. 

Straten blank

Op veel plekken gingen de onweersbuien gepaard met ontzettend veel regenval, zoals te zien in een video uit Monnickendam.  Daar stonden de straten binnen no-time blank. 

Noodweer in Monnickendam - NH Nieuws

Wat de gevallen hoeveelheid betreft staat Zuiderwoude, niet ver van Monnickendam, op de derde plaats. Daar viel gisteren zo'n 30 millimeter regen, laat NH-weerman Jan Visser weten. Met 39 millimeter was Zaandam goed voor de tweede plaats, maar met 47 millimeter was Haarlem veruit het natst. "Dat is ongeveer de helft van de maandsom", aldus Visser.

Windstoten

Behalve de gigantische hoeveelheid regen en de 'tienduizenden ontladingen' sprongen ook de windstoten in het oog. Opmerkelijk voor augustus is het niet, maar in IJmuiden werd een windstoot van 87 kilometer per uur gemeten. 

Lees ook

Aan het begin van de avond worden opnieuw onweersbuien voorspeld, al zullen ze 'niet zo heftig zijn' als gisteravond, belooft de weerman. Tot die tijd kan her en der een bui vallen.  

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook