Ga naar Content

Code oranje in Noord-Holland: onweer en bakken met regen

NOORD-HOLLAND - Het KNMI heeft voor de provincie Noord-Holland code oranje afgegeven. Er wordt gewaarschuwd voor onweersbuien met hagel, kans op windstoten en mogelijk veel neerslag in korte tijd. Vanuit de hele provincie komen meldingen binnen van wateroverlast. 

Wateroverlast in Haarlem - Foto: Inter Visual Studio

De brandweer is al druk met de eerste meldingen van wateroverlast. Onder andere in Haarlem, Heemstede, IJmuiden, Beverwijk en Hoorn regent het zo hard dat diverse straten blank staan.

De Zijlweg in Haarlem is bijvoorbeeld door het vele water bijna niet meer te berijden. Onder het spoorviaduct staat het helemaal blank en auto's kunnen er maar met moeite doorheen komen. 

Het viaduct bij de Parallelweg in Beverwijk is ondergelopen en afgesloten door handhavers van de gemeente. Ook in IJmuiden is het viaduct bij het Pontplein afgesloten. De weg IJmuiden in is gestremd.

Het ondergelopen viaduct in Beverwijk - Foto: NieuwsFoto.nl / Chris Soellaart

Code oranje

In zowel Noord-Holland als Utrecht geldt nog code oranje voor onweersbuien, lokaal met hagel (2-4 cm), kans op windstoten tot 75 km/u en mogelijk veel neerslag in korte tijd. De waarschuwing geldt tot 23.00 uur. 

Code oranje betekent in de woorden van het KNMI: wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. 

Het KNMI hanteert weerwaarschuwingen met drie kleuren:

*code geel is de lichtste waarschuwing. Er is dan mogelijk kans op gevaarlijk weer. Mensen wordt aangeraden om alert te zijn.

*bij code oranje is de kans op gevaarlijk of extreem weer groot. De impact van dat weer is groot en er is, vaak lokaal, kans op schade, letsel of veel overlast. 'Wees voorbereid', luidt het advies.

*code rood betekent dat mensen volgens het KNMI actie moeten ondernemen. In dit geval kan de weersituatie zo veel schade, letsel en overlast veroorzaken dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook