Ga naar Content

Zijn er meer vleermuizen in Amsterdam? Op pad met stadsecoloog Geert.

AMSTERDAM - In de avondhitte op het terras zie je al gauw een paar vleermuizen voorbij fladderen. Het lijkt wel alsof er meer vleermuizen zijn dan normaal. Stadsecoloog Geert Timmermans verklaart de toegenomen vleermuizenactiviteit.

Zijn er meer vleermuizen in Amsterdam? - NH Nieuws

Tijdens de hittegolf lijken er meer vleermuizen in de stad te zijn bijgekomen. Maar schijn bedriegt. Er is sprake van het waarnemerseffect: zodra je er meer op let, ga je het ook meer zien.

Dat je ze meer ziet kan ook komen doordat vleermuizen actiever worden bij warm weer. Dit komt omdat hun voornaamste voedselbron - insecten - op warme dagen in grote getalen aanwezig is in de lucht. De vleermuizen jagen op de insecten. Resultaat: een hoop vleermuisgefladder in de hete zomerlucht.

"Als je in je tuin veel vleermuizen ziet, meld het dan bij onderzoekers"

Geert Timmermans, stadsecoloog Amsterdam

Stadsecoloog Geert Timmermans doet onderzoek naar de vleermuizenpopulatie. Met een speciaal apparaat, een 'bat-logger' fietst hij drie jaar lang een vaste route om te bekijken hoe het met de vleermuizen in Amsterdam gaat. Zo krijgt hij een beeld van de vleermuispopulatie. 

De batlogger neemt hoge geluidsfrequenties op en vangt zo de locatie van vleermuizen op. Aan de verschillende geluiden kan worden gezien welke vleermuissoorten in een gebied actief zijn.

Geert denkt dat er volgend jaar resultaten uit het onderzoek zullen voortkomen. "Met dit onderzoek kunnen we straks zien hoe het met de vleermuizen gaat. Hopelijk kan je dan, als het slecht of goed gaat, iets zeggen over de oorzaak." 

Foto: Een dwergvleermuis / Bron: Wikimedia Commons

Amsterdam is acht vleermuissoorten rijk. "De meest voorkomende vleermuissoort is de dwergvleermuis, de mus onder de vleermuizen."

Maar er zijn ook allerlei andere soorten. Vaak zijn die alleen in een eigen gebied actief. "Zo jagen watervleermuizen voornamelijk over de grachten en waterlinies en zijn tweekleurige vleermuizen vooral actief in flats en torens." aldus Geert.

Foto: Een Vleermuiskolonie / Bron: Wikimedia

Waarschijnlijk zal niet iedereen zijn enthousiasme delen, maar het is voor Geert ontzettend interessant als hij een zomerkolonie vleermuizen ziet. "Als jij in je tuin ineens heel veel vleermuizen ziet, meld het dan. Dan komen we graag langs om onderzoek te doen."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.