Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Zorgen over verdwijnen zebrapaden Westerblokker: 'Er ontstaat verkeerschaos'

4 augustus 2020, 16.43 uur · Door Simone van der Lee

HOORN - Fractie Tonnaer uit Hoorn plaatst grote vraagtekens bij de plannen van de gemeente om twee zebrapaden aan de Westerblokker te verwijderen. Nu ook steeds meer buurtbewoners uit andere wijken met klachten komen, heeft raadslid Onno Egtberts besloten een aantal aanvullende vragen aan het college te stellen. 

Google Maps

Het gaat om de zebrapaden ter hoogte van de Tortelduif en de Bramleylaan. Vorige week stelde Egtberts zijn eerste vragen aan het college, nadat bleek dat de gemeente van plan was om na werkzaamheden aan een drietal kruisingen aan de Westerblokker de twee zebrapaden niet terug te plaatsen. 

Maar volgens de gemeente kunnen zebrapaden leiden tot 'schijnveiligheid'. Dit ontstaat volgens de gemeente doordat een voetganger er vanuit gaat op een zebrapad veilig over te kunnen steken. "Een automobilist merkt een voetganger mogelijk niet op, omdat de automobilist geen zebrapad verwacht of omdat er slecht zicht is op de voetganger", vertelt een woordvoerder van de gemeente.

"Aan de hand van een beleidskader hebben we daarom dit besluit genomen over Westerblokker." De gemeente laat bovendien weten dat de politie een positief advies heeft gegeven over dit besluit. 

'Ik vind het weghalen van zebrapaden bijzonder onwenselijk'

Onno EGTBERTS, GEMEENTERAADSLID HOORN

Sinds het stellen van zijn vragen ontving Egtberts echter steeds meer feedback van inwoners uit de buurt van de Tortelduif en Houtduif. "Bewoners uit deze wijken zijn niet geïnformeerd over deze werkzaamheden door de gemeente. Alleen de aannemer heeft hen een brief geschreven", vertelt Egtberts. 

Volgens Egtberts zijn er veel zorgen onder de bewoners. "De aannemer heeft bijvoorbeeld al een keet en hekken neergezet, maar hier krijgt het verkeer geen informatie over. Hierdoor komen bestuurders vast te zitten en ontstaat er een flinke verkeerschaos. Wanneer bewoners de gemeente hierover proberen te spreken, wordt er geen contact met hen opgenomen."

'Het is bijzonder onwenselijk'

Ook heeft een buurtbewoner Egtberts laten weten dat hij een brief heeft gekregen waarin staat dat er nog twee zebrapaden op de Maasweg en de Gevelingenweg verwijderd zullen worden. "Ik heb bij het college geïnformeerd of dit klopt. Ik vind het weghalen van zebrapaden bijzonder onwenselijk. We moeten onze gehandicapte medemensen niet uit het oog verliezen. Een buurtbewoner vertelde mij bijvoorbeeld dat hij zich zorgen maakt om zijn blinde kennis, die zonder een zebrapad moeilijk kan oversteken."

Met zijn vragen wil Egtberts de gemeente bewegen om beter met de bewoners te communiceren. "Organiseer bijvoorbeeld een digitale informatiesessie. En zorg voor een duidelijke bewegwijzering in de buurt. Er moet samen met de bewoners naar een oplossing gezocht worden voor de ontstane situatie."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]