Haarlem

NL
V

Drie van vier zebrapaden Houtplein definitief weg: "Heel teleurstellend"

26 juni 2020, 14.14 uur · Door Redactie

HAARLEM - Actieplatform Bus-Kruit noemt het 'heel teleurstellend' dat de Haarlemse gemeenteraad gisteravond heeft ingestemd met een nieuwe inrichting van het Houtplein in het centrum. Dit betekent namelijk dat drie van de vier zebrapaden op het plein verdwijnen.

NH

Bijna de volledige gemeenteraad heeft zich laten overtuigen door verkeersdeskundigen dat het nieuwe Houtplein zónder de zebrapaden veiliger is voor voetgangers en fietsers. Ze zouden een schijnveiligheid geven en bovendien zouden er op het nieuw ingerichte plein gevaarlijke situaties ontstaan als bussen op dat punt moeten wachten op overstekende mensen bij een van de zebrapaden.

Wel heeft een meerderheid van de gemeenteraad afgesproken dat het nieuwe Houtplein na een jaar wordt geëvalueerd. Dan wordt gekeken naar de gevolgen van het wegvallen van het zebrapad aan de kant van het Frederikspark. Die zou eventueel terug kunnen komen.

Mensen met beperking

De Ouderenpartij Haarlem uitte als enige kritiek op het weghalen van drie van de vier zebrapaden. Voor mensen met een beperking is één zebrapad op het hele plein volgens de partij 'ontoereikend'. "Heb gevoel voor de mensen met een beperking die hier moeten gaan oversteken", riep fractievoorzitter Frans Smit op. Daar ging de rest van de raad niet in mee.

Het teleurgestelde actieplatform Bus-Kruit heeft ook 'grote twijfels' of het Houtplein nog wel veilig genoeg gaat zijn. Een belangrijk argument van de gemeente is dat bussen beter moeten doorstromen. "Maar die rijden nu toch ook door mét die zebrapaden?", reageert Menno Maas van Bus-Kruit. Hij kondigt aan dat het actieplatform, ook namens de Dreefschool, omwonenden en ondernemers, zich beraadt op verdere stappen tegen het plan.

💬 Wil je niets missen uit Haarlem en omgeving?