Ga naar Content
West-Friesland

KNRM Enkhuizen ziet vaker onervaren schippers op IJsselmeer en geeft tips om veilig te varen

2 augustus 2020, 07.30 uur · Aangepast 2 augustus 2020, 08.13 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

ENKHUIZEN - De pieper gaat de laatste week dagelijks af bij de KNRM in Enkhuizen. De 25 vrijwilligers van het Enkhuizer reddingstation zijn dit jaar ruim zestig keer in actie gekomen. Ze merken vooral een toename van het aantal onervaren vaarders op het IJsselmeer die problemen krijgen met de motor.

Als je het over het hele jaar bekijkt, dan staan ze er bij het KNRM in Enkhuizen niet zo van te kijken dat de teller de zestig is gepasseerd. "Het is wel een beetje het gemiddelde hoor", laat schipper Johan Greiner weten. "Maar afgelopen veertien dagen vaarden we elke dag - soms meerdere keren per dag. Je merkt dat het nu wel drukker wordt."

Wat opvalt, is dat mensen regelmatig onvoorbereid het IJsselmeer op gaan. Dat ligt hem in veel gevallen in de ervaring. "Wat je nu wel ziet is dat mensen in de coronatijd een boot gekocht hebben, want dat is een mooie manier om vakantie te vieren in eigen land", aldus Bregje Willems, ook van KNRM Enkhuizen. "En zij zijn dan minder ervaren en komen daardoor toch wat eerder in de problemen."

Lees verder onder de video.

KNRM Enkhuizen heeft een drukke week gehad. - NH Nieuws

Het gevolg is veelal een motorstoring; een regelmatig voorkomend probleem, dat nu 'beduidend meer' lijkt voor te komen, zo laat de bemanning van de KNRM weten. "Momenteel zie je vooral motorstoringen door enerzijds minder onderhoud en anderzijds omdat mensen zelf geen kennis hebben van de motor en het zelf niet kunnen repareren", vertelt Greiner.

Samen met andere problemen hield dit de bemanning van het reddingstation afgelopen week bezig, zo vertelt Bregje Willems. "Afgelopen week was druk, maandag was eigenlijk de klapper - toen hebben we vier keer gevaren. Eén keer in de ochtend en drie keer in de middag en de avond. Dat is voor ons ook veel."

"Draag zwemvesten, want we zien vaak dat mensen die niet aan hebben, ook niet bij slecht weer"

Bregje willems, KNRM Enkhuizen

Daarom komt het team met tips voor iedereen die het water op wil. Allereerst is het van belang om kennis over de motor bij te spijkeren, zo laat Greiner weten. "En neem ook reserveonderdelen mee, zodat je eventueel zelf ook iets kunt repareren."

Bregje noemt ook op dat het een must is om een waterkaart mee te nemen, waarop je kunt uitstippelen waar je naartoe gaat. "En let op het weer, want het kan zomaar omslaan, dus houd het weerbericht in de gaten", aldus Greiner. Zijn collega vult aan: "En draag zwemvesten, want we zien vaak dat mensen die niet aan hebben, ook niet bij slecht weer."

Drukke vrijwilligersbaan

Mocht je in de problemen raken op het IJsselmeer, dan staan de 25 vrijwilligers van KNRM Enkhuizen paraat. Hoe de komende weken eruit gaan zien valt nooit te voorspellen. Nu het echter volop zomer is, is ook de drukte naar verwachting nog niet voorbij.

Een paar extra handen zijn dan ook altijd welkom om het team van twee vrouwen en 23 mannen te versterken. Wat Bregje betreft is het een 'fantastische vrijwilligersbaan'.  "Het is actie, dus als die pieper gaat krijg je adrenaline; het rennen naar de boot, het uitvaren - het blijft een hele leuke baan."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]