Ga naar Content

Organisator kofferbakmarkt: "Mensen hebben maling aan die coronaregels"

WEST-FRIESLAND - Vanwege de drukte  bij de kofferbakmarkt van afgelopen weekend heeft de gemeente Medemblik tijdens het evenement extra maatregelen genomen. Omdat door de drukte de anderhalvemeterregel niet kon worden nageleefd, werd het aantal bezoekers gelimiteerd. Bezoekers mochten pas het terrein weer op als anderen het terrein hadden verlaten. "Mensen hebben maling aan die coronaregels", merkt organisator Joke Dieterman. Ook in Enkhuizen werd drukte ervaren. 

Dit is een foto van de kofferbakmarkt voor coronatijd - Foto: Dit is een foto van de kofferbakmarkt voor coronatijd

Zondag vond in het Nesbos in Wervershoof een kofferbakmarkt plaats:  de eerste en meteen de grootste van West-Friesland. "Het was druk en dan blijkt het lastig te zijn om je aan de anderhalve meter afstand te houden, vertelt gemeentewoordvoerdster Silvia Hania, "daarom moesten er aanvullende maatregelen genomen worden." De gemeente ondersteunde de organisatie daarbij. Zo mochten er in de loop van de ochtend geen mensen meer naar binnen, voordat er mensen de markt hadden verlaten. In de loop van de dag werd het weer rustiger.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Organisator van de kofferbakmarkten in recreatiegebied Nesbos is Joke Dieterman van organisatieburo Mikki. Om haar markten te organiseren moet Dieterman dit jaar bij elke vergunningsaanvraag een plan indienen hoe zij de coronaregels wil waarborgen. "Ik doe dit al vierentwintig jaar, maar dit is voor ons ook nieuw. Ik heb de hele week wakkergelegen of ik wel overal aan heb gedacht. Je wilt het toch niet op je geweten hebben dat er iets uitbreekt."

Niet luisteren

Zij erkent dat het druk was, maar licht toe dat alle maatregelen vooraf waren genomen. "Ik zou niet weten wat we anders hadden kunnen doen: er waren looproutes uitgezet, we hadden posters hangen en er liep tien man handhaving rond." Omdat de kofferbakmarkt in een recreatiegebied georganiseerd wordt, is het volgens haar lastig om mensen te weren: "Ze komen van alle kanten zo het park in, dat kun je niet verbieden."

"Als ik ze zelf aanspreek dan krijg ik een grote mond, maar we moeten het echt samen doen"

Joke Dieterman - Organisatiebureau MIkki

Op papier trof Joke goede voorbereiding, maar voor de uitvoering is zij ook afhankelijk van haar bezoekers. "Mensen hebben maling aan die coronaregels, merkt zij, "niet allemaal hoor, maar er is een groep die het lariekoek vindt en die gaat gewoon zijn eigen gang." Ze was dan ook blij met de ondersteuning van de gemeente. "Als ik ze zelf aanspreek dan krijg ik een grote mond, maar we moeten het samen doen." Om dat statement duidelijk te maken hing ze een spandoek op:

"Vind je markten leuk? Zorg dan dat je anderhalve meter afstand houdt, dan kunnen we blijven markten." 

De gemeente gaat het afgelopen weekend evalueren en kijtk wat dit betekent voor de volgende kofferbakmarkt. Joke doet er alles aan om die door te kunnen aten gaan, op een veilige manier. "Ik hoop dat ik vooraf een rondje kan lopen met een BOA om te kijken waar de knelpunten zitten, maar het kan ook zijn dat ik van de gemeente bijvoorbeeld kaartverkoop moet gaan starten."

Ook drukte in Enkhuizen

Niet alleen in Medemblik was het dit weekend druk. Met de start van de zomervakantie is ook in de binnenstad van Enkhuizen is het aantal bezoekers  flink toegenomen, vertelt gemeentewoordvoerder Doretha Teunissen. "Maar dit past in de lijn die we ook landelijk zien, wat ook geldt ook voor het naleven van de anderhalvemetermaatregelen."

Rondom de karakteristieke Drommedaris bleek het erg druk. een smalle fietsbrug zorgt voor langzame doorstroming, ziet ook gemeente Enkhuizen. "Dit is inderdaad een druk punt: de brug ligt immers dicht bij de terrassen en bezienswaardigheden." Noodzaak voor extra maatregelen zien zij hier niet. "Het invoeren van eenrichtingsverkeer is nu niet aan de orde: we doen een beroep op ieders gezond verstand en verantwoordelijkheid om rekening met elkaar te houden en elkaar voldoende ruimte te geven."

"Het is alsof corona niet bestaat in Enkhuizen"

Lars spaan - horecamedewerker

Lars Spaan werkt bij cafe 't Ankertje en verbaast zich over de drukte van afgelopen weekend. "Het was ongelooflijk druk: het is net alsof corona in Enkhuizen niet bestaat." Als horecamedewerker is hij verplicht een gezondheidscheck uit te voeren bij terrasbezoekers. Die check bestaat uit een aantal vragen over de gezondheid. Hier reageren gasten laconiek op, vertelt Spaan: "Mensen worden steeds makkelijker en nemen het niet meer serieus. Ze roepen gewoon: het gaat prima! en lopen door. Ze hebben geen zin meer in die regeltjes. Natuurlijk is het jammer dat het allemaal zo moet, maar het moet nu eenmaal."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook