Alkmaar

NL
V

Grote brand legt twee Alkmaarse bedrijven in de as, derde bedrijf zwaar beschadigd

2 juli 2020, 03.58 uur · Aangepast 2 juli 2020, 10.56 uur · Door Redactie

ALKMAAR - In een bedrijfsverzamelgebouw op bedrijventerrein Berenkoog in Alkmaar heeft vannacht een enorme brand gewoed. Het sein brand meester is inmiddels gegeven. De brandweer zal vanochtend nog enige tijd bezig zijn met nablussen en opruimen. 

Persbureau Nieuwsfoto

Het getroffen pand staat aan de Berenkoog, zo meldt de Veiligheidsregio op Twitter, en heeft 'veel schade opgelopen'. Het gaat om een pand waarin meerdere bedrijven zijn gevestigd. 

Twee bedrijfsunits verloren

Van de vijf bedrijfsunits in het verzamelgebouw moeten er twee als verloren worden beschouwd. Het gaat om een autopoetsbedrijf en een garage. Een van de units is zwaar beschadigd,  twee anderen zijn behouden gebleven. Toen de brand uitbrak, was er niemand aanwezig.

De brandweer is sinds 3.00 uur ter plaatse. De enorme vlammenzee werd onder meer vanuit een hoogwerker bestreden, zo is te zien op foto's. Ook naastgelegen panden werden natgehouden, om zo te voorkomen dat het vuur zou overslaan. 

Om de brandweer ruimte te geven zijn enkele straten aan de noordkant van het bedrijventerrein afgesloten.  Het gaat om de Berenkoog zelf, maar ook om de Otterkoog en de Hazenkoog. 

Rookoverlast in Heerhugowaard

Een woordvoerder liet vannacht aan NH Nieuws weten dat omwonenden 'rookoverlast ervaren', en daarom het advies kregen ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen. De rook trok vooral over de aangrenzende Heerhugowaardse wijk Butterhuizen, maar ook in andere delen van de stad en daarbuiten werd de brand opgemerkt. Uit metingen in de omgeving is gebleken dat het niet om 'gevaarlijke concentraties' ging. Inmiddels lijkt de ergste overlast voorbij. 

Vanwege het tijdstip en de relatief beperkte overlast is besloten geen NL Alert te versturen. "Want daarmee maak je echt alle mensen in een groot gebied wakker." Voor asbest hoeven omwonenden niet te vrezen, vult de woordvoerder aan, 'want het is geen asbestverdacht pand'. 

Het is de tweede grote brand in minder dan 24 uur tijd. Gisterochtend vroeg brak er brand uit in de ondergrondse Singelgarage. Daarbij raakten 150 auto's beschadigd. Het blussen van die brand duurde zo'n vijf uur. 

Eerdere brand op bedrijventerrein

Ook eind vorig jaar woedde er een grote brand op bedrijventerrein Berenkoog. In de ochtend van 11 december ging er een bedrijfsverzamelgebouw aan de Hazenkoog in vlammen op. Ook toen trok de rook over Heerhugowaard.  

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?