Start van hoofdcontent

MEDEMBLIK

nl

Ruige mannen en snelle boten: veteranen houden vaartraining op IJsselmeer

27 juni 2020, 20.30 uur · Aangepast 27 juni 2020, 22.40 uur
Door Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

MEDEMBLIK - Met de club 'Keep Them Landing' onderhouden oud-mariniers en marinepersoneel historische vaartuigen. Ze varen mee tijdens evenementen en halen zo wat geld binnen om de vaartuigen op te knappen. Bij gebrek aan bestuurders werd er vandaag een training gegeven op het IJsselmeer. Hard bikkelen dus, terwijl er eigenlijk heel wat anders in de agenda stond: het is namelijk Veteranendag.

"Zo'n mooi oud landingsvaartuig, het is natuurlijk zonde om dat te laten vergaan", zegt vrijwilliger Jack van Sligter vanmorgen in de haven van Medemblik. Hij staat naast het 16-meter lange landingsschip L9532 uit 1984. Met het schip varen ze met z'n zessen die middag op het IJsselmeer en doen ze zelfs een landingsoefening op een stukje strand.

Lees verder onder de video.

Keep Them Landing houdt oud marinevaartuigen in stand - NH Nieuws

Dat terwijl ze eigenlijk vandaag naar Den Haag zouden gaan. Het is Veteranendag en het plan was om één van de historische schepen mee te nemen naar het Malieveld. Maar dat ging - net zoals veel andere evenementen - niet door vanwege het coronavirus. Daarom gingen de mannen het IJsselmeer op.

De vaartocht is een training voor nieuwe bestuurders. "De landingsvaartuigen uit die tijd hebben een bepaalt type aandrijving", aldus Van Sligter. "Dat is een stuk moeilijker dan een normaal plezierbootje." Het is een welkome oefening, want nieuwe bestuurders zijn nodig als ze er met de vaartuigen op uit gaan naar evenementen.

"Ouwe jongens krentenbrood! Het is alsof je net nog in dienst hebt gezeten."

Jack van Sligter, vrijwilliger Keep them Landing

De deelname aan evenementen is cruciaal voor het voortbestaan van Keep Them Landing. Zo zouden ze op Sail Amsterdam en de Wereldhavendagen in Rotterdam de gepensioneerde vaartuigen tonen aan het publiek. Op die manier halen ze extra geld binnen voor het onderhoud, want er is geen subsidie. Dat veel evenementen geannuleerd zijn betekent dan ook een financiële tegenvaller voor de stichting.

Het water begint ze steeds meer aan de lippen te staan, zo vertelt vrijwilliger Ad van Burk. "Alles wat wij doen wordt uit eigen portemonnee bekostigd. Als we evenementen hebben lopen we te lobbyen op de wal. We schrijven nu bedrijven aan en hopen dat mensen ons een warm hart toe dragen door toch een bijdrage te geven."

Wat is Keep Them Landing?
Keep Them Landing is een stichting die zich inzet voor het varend erfgoed van de Koninklijke Marine. Oud-mariniers en marineleden knappen gepensioneerde vaartuigen op en zetten ze in tijdens evenementen. Medemblik is de thuisbasis van drie vaartuigen.

De marine verbindt de club en die verbroedering was er ook vandaag weer. "Ouwe jongens krentenbrood. Het is alsof je net nog in dienst hebt gezeten. De sfeer probeer je met een gezamenlijke hobby weer een beetje terug te krijgen", aldus Van Sligter. Daar is zijn collega Van Burk het mee eens. "Het is een verbondenheid en dat kun je denk ik alleen maar weten als je bij de mariniers gediend hebt."

Foto: NH Nieuws

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]