Start van hoofdcontent

DEN HELDER

nl

Klus geklaard: marinefregat Zr. Ms. De Ruyter koerst richting thuishaven Den Helder

6 juni 2020, 11.09 uur · Aangepast 6 juni 2020, 14.28 uur · Door Redactie

DEN HELDER - Na bijna vier maanden in de Straat van Hormuz zit het werk erop voor de bemanning van Zr. Ms. De Ruyter en keert het fregat terug naar thuishaven Den Helder. 

Foto: Zr. Ms. De Ruyter - Koninklijke Marine

Het fregat was sinds 18 februari in de zeestraat tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman om een bijdrage te leveren aan de Europese veiligheidsmissie Agenor. Doel van de missie is het verminderen van de spanning tussen de Verenigde Staten en Iran. In 2019 raakten bij incidenten zes olietankers zwaar beschadigd en schoten Iran en de VS elkaars drones uit de lucht. Tijdens de aanwezigheid van de Zr. Ms. De Ruyter zijn er geen incidenten geëscaleerd. 

De straat van Hormuz is een belangrijke vaarroute voor transport van olie. Ongeveer twintig procent van de wereldwijd geproduceerde aardolie komt door de Straat Hormuz. De ruim tweehonderdkoppige bemanning van de Zr. Ms. De Ruyter surveilleerde, controleerde en monitorde schepen die gebruikmaken van de vaarroute.  

Pré-corona

Hoewel de corona-pandemie ook Iran en het Midden-Oosten niet heeft overgeslagen, moet het voor de bemanning een vreemde gewaarwording zijn om weer voet op Nederlandse bodem te zetten. Ze vertrokken namelijk op 28 januari, toen er in Nederland nog geen besmettingsgevallen bekend waren en nog niemand van de anderhalvemetersamenleving had gehoord. 

Het schip wordt over ruim twee weken in de marinehaven van Den Helder verwacht. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!