Ga naar Content
West-Friesland

Inwoners Hoorn krijgen 45 euro te veel betaald 'afvalgeld' terug

24 juni 2020, 07.00 uur · Aangepast 26 juli 2020, 13.09 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws Amstelveen

HOORN - Hoornse huishoudens krijgen zo'n 45 euro aan te veel betaald 'afvalgeld' terug. Dat besloot de Hoornse raad gisteravond. De meevaller wordt verrekend met de afvalstoffenheffing van komend jaar.

Sinds de nieuwe dienstverleningovereenkomst met afvalverwerker HVC, zijn de tarieven in 2020 omlaag gegaan en heeft de gemeente een eenmalige meevaller ontvangen van 1,5 miljoen euro. “We beseffen dat het een mooi extraatje zou zijn voor de gemeente in deze tijd. Maar we willen het teveel teruggeven aan de inwoners in plaats van in de gemeentereserve", zo lichtte fractievoorzitter Dick Bennis (CDA) het voorstel toe. 

Wethouder Marjon van der Ven deed een oproep aan de raad om het bedrag wél aan de algemene reserve toe te kennen. "Vijfenveertig euro teruggeven is heel transparant maar er moeten straks hele harde keuzes gemaakt worden, nu we afstevenen op een tekort van 4,2 miljoen euro."

"Geleend geld"

Het voorstel werd door een grote meerderheid van de raad gesteund waaronder ook Fractie Tonnaer: "Ik snap de oproep van de wethouder. Maar het is eigenlijk ons geld niet. Het is geleend geld, wat onze inwoners te veel hebben betaald. Ik vind het principieel en oprecht om het aan de inwoner terug te geven", concludeert Roger Tonnaer.

Sinds het ingaan van de nieuwe overeenkomst met HVC, hebben de West-Friese gemeenten meer regie over hun eigen afvalbeleid en zijn de tarieven omlaag gegaan. Er is veel om te doen geweest, gezien de West-Friezen jarenlang voor hun afval nagenoeg het meeste van alle Noord-Hollanders betaalden. Door de nieuwe overeenkomst zou Hoorn dit jaar 2,8 miljoen euro besparen. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook