Ga naar Content

Kamervragen over eventueel verband Tata Steel en longkanker in IJmond

IJMOND - SP-Kamerlid Cem Laçin wil van staatssecretaris Stientje van Veldhoven weten hoe het kan dat er in de IJmond boven gemiddeld veel long- en asbestkanker gevallen zijn. Het eventuele verband met de uitstoot van Tata Steel is daarbij leidend in de Kamervragen van het Tweede Kamerlid.

Foto: NH Nieuws

Deze week concludeerde GGD Kennemerland dat bewoners in de IJmond en de regio Haarlem een groter risico lopen om kanker te krijgen. Uit dit rapport bleek geen directe oorzaak, maar de GGD vermoedt dat luchtverontreiniging en frequent strandbezoek een belangrijke rol spelen. Kamerlid Laçin wil nu duidelijkheid over die eerst genoemde oorzaak.

Daarnaast stelt hij dat er een groot verschil is tussen de conceptversies van het rapport en de eindversie. Daarbij wil Laçin van de staatssecretaris horen of Tata Steel eventueel zelf de conceptversie heeft mogen inzien, voor de eindversie werd gepubliceerd. IJmuidenaar Dirk Wiedema zag als onderdeel van de klankbordgroep GGD Kennemerland de conceptversies steeds veranderen, meldt Noord Hollandsdagblad. De naam van Tata steeds als vervuiler zou minder terug te vinden zijn.

Vergunningen

Het SP-Kamerlid vindt dat bij een verband gekeken moet worden naar de vergunningen waaronder Tata momenteel te werk gaat. Hij benadrukt dat de gevolgen voor de volksgezondheid in zijn ogen altijd zwaarder wegen dan economische gevolgen. 

Lees ook

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!