Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Ineke pleit voor beter blindengeleidepad in Hoorn: "Dit pad ga ik op en weer af"

20 juni 2020, 16.10 uur · Door Sander Huisman

HOORN - Ineke Krähe maakt zich al jaren sterk voor een blindengeleidepad in de binnenstad van Hoorn. "Op een gegeven moment trok ik maar aan de bel en toen werd verteld dat het niet door zou gaan. Het kostte te veel geld", vertelt ze aan WEEFF Radio. De Hoornse Fractie Tonnaer is dit ook opgevallen en stuurde vragen aan het college.

NH Nieuws

Ineke liep meerdere keren door de stad om aan te tonen met welke beperkingen zij te maken heeft. "Via een mail heb ik de gemeente gevraagd een keer mijn route mee te lopen naar het station. Daar reageerden ze al na een week heel enthousiast op", vertelt ze.

Waar ze eerder altijd een geleidehond nodig had, kan Ineke door haar revalidatie sinds september 2018 zelfstandig door de stad lopen. Met de gemeente besprak ze dat het voor haar wel mogelijk is om zelfstandig op een blindengeleidepad met ribbels te lopen.

Keienpad

"Deze ribbeltegels liggen eigenlijk in alle steden hier in de buurt. Zoals Purmerend en Alkmaar. In Hoorn lagen ze alleen op het station", aldus Ineke aan WEEFF Radio. "Maar nadat de offerte is gekomen, hoorde ik niets meer." De gemeente bleek geen geld te hebben voor het blindengeleidepad, maar had wel een flink aantal keien die zij als pad gebruikten.

"Via een brief heb ik uitgelegd dat het helemaal niet zeker was dat dit zou werken. Normaal loop je op een ribbellijn en daar schraap je met je stok van links naar rechts overheen. Je krijgt dan een bepaalde trilling en een geluid. Daarmee blijf je op de lijn. Maar die keitjes, daar ben ik op en ga ik weer af", zegt Ineke.

Kleine aanpassing

Nadat Ineke foto's stuurde naar de gemeente werden er aanpassingen gedaan aan het keienpad. Zo werden er tussen de keien tegels geplaatst met daarop een mannetje met een stok, dat aan moet geven dat het een blindengeleidepad betreft. Maar voor Ineke zijn deze aanpassingen niet genoeg.

"Er staat ook van alles op het pad", laat ze weten. "Op de Veemarkt staat er zelfs midden op het pad een paal, waar je met je gezicht tegenaan kunt stoten. Ook staan er wel fietsen tegen die paal."

Fractie Tonnaer ging voor de coronacrisis met een bewoner uit de binnenstad en een stratenmaker op pad om de conditie van de stoepen te beoordelen. Daarbij viel hen een aantal zaken op, waarna ze vragen hebben opgesteld voor het college van Hoorn.

Volgens de fractie zijn de straatstenen niet goed ingewassen met zand, waardoor deze los komen te liggen. Het blindengeleidepad van keien dat is aangelegd zou te dicht tegen de gevels van de winkels liggen, waardoor reclameborden en kledingrekken op het pad staan.

Met de brief vragen ze de raad of de kapotte delen van de stoepen en straten worden herstelt, en of het blindengeleidepad bij het Breed en de Gedempte Turfhaven verlegd kan worden, zodat blinden en slechtziende mensen het pad veilig kunnen gebruiken.

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].