Ga naar Content

Fractie Tonnaer pleit voor invoeren schoolzwemmen 'nieuwe stijl' in Hoorn

HOORN - Op de meeste Hoornse scholen maken zwemlessen geen deel meer uit van het lesprogramma, waardoor te veel kinderen niet de basisvaardigheden aanleren. De Fractie Tonnaer pleit daarom voor een herintroductie van het schoolzwemmen. "Het plezier met water moet worden vergroot."

Foto: NH

"We hebben met Hoorn een prachtige stad die aan veel water ligt", aldus fractielid Onno Egtberts. "Ik merk binnen mijn eigen kring en van verhalen die ik van inwoners hoor dat er een groeiende groep kinderen is die niet kan zwemmen. Het grootste risico is dat je geen zicht hebt op wie er niet kan zwemmen. Bij schoolzwemmen krijg je hier veel meer inzicht in."

Slechts op één van de 33 scholen in de gemeente is schoolzwemmen momenteel verplicht. Toch wil de Fractie Tonnaer het de andere scholen niet opdringen, maar ze wel de mogelijkheid bieden.  "Het is geen verplichting", aldus Onno Egtberts.

Alle scholen aangeschreven

Onno vertelt aan WEEFF dat de Hoornse fractie eerder alle 33 scholen in de gemeente heeft aangeschreven, met een laagdrempelig voorstel. "Daarvan hebben er veertien gereageerd, waarbij er zes hebben aangegeven dat ze het met dit voorstel eens zijn. We hebben de hoop en verwachting dat er meer scholen aan dit initiatief mee willen doen."

Om de scholen een zetje in de rug te geven en minder bedeelde gezinnen te ondersteunen in de kosten wil Fractie Tonnaer 50.000 euro beschikbaar stellen. Hiermee worden onder andere de kosten gedekt voor het vervoer van de kinderen van en naar het zwembad. "We willen in ieder geval dat de kinderen de basisbeginselen van het zwemmen wordt bijgebracht."

Eind februari uitsluitsel

De Hoornse gemeenteraad heeft het initiatief ontvangen en het college heeft nu drie weken de tijd voor reflectie. Uiterlijk 10 februari moet zij antwoord geven. De Fractie Tonnaer heeft de hoop dat het voorstel eind februari in de gemeenteraad behandeld kan worden. Echter is dit nog afhankelijk van de agendacommissie, die het voorstel op de agenda moet inplannen.

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!

Lees ook