Ga naar Content

Geen toelichting door voorstanders bij standbeeld JP Coen in Hoorn

HOORN - Voorstanders van het standbeeld Jan Pieterszoon Coen hebben zojuist op de Roode Steen in Hoorn een heel kort statement gemaakt. Zes demonstranten van 'Coen is OK!' arriveerden met drie vlaggen met daarop het VOC-logo, stonden drie minuten stil en vertrokken weer. Later volgt een statement van tegenstanders bij het beeld én een demonstratie van beide partijen. 

Foto: NH Nieuws

Er is vandaag door de gemeente ruimte gemaakt voor de voor- en tegenstanders van het omstreden standbeeld om met maximaal zes mensen een statement te maken op de Roode Steen, waar het standbeeld staat. 

NH Nieuws-verslaggever Chantal Bos laat weten dat zes mannen van Coen is OK! met een touringcar aan kwamen, drie vlaggen lieten zien en zonder toelichting op hun standpunt weer vertrokken. 

Dit is ook te zien op de beelden. Tekst gaat door onder de video.

Pro-standbeeld demonstranten maken statement - NH Nieuws

De demonstraties van de voor- en tegenstanders vinden vanwege ruimtegebrek door de uitgezette terrassen ergens anders plaats.

De demonstratie van 'Coen is OK' duurt tot ongeveer 19:30 uur op de Noorderveemarkt. De demonstratie 'Weg met JP Coen' vindt van 19:00 - 21:00 uur plaats op het Pelmolenpad.

Zodra de demonstraties van start gaan, is NH Nieuws er live bij. 

De discussie rondom het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen woekert al meer dan 100 jaar voort. Voor de één is Coen een oude held; een representatie van de sterke Hollandse handelsgeest en onderdeel van ons cultureel erfgoed. Voor de ander is hij niks meer dan een moordenaar, verantwoordelijk voor de dood van duizenden onschuldige mensen. Maar wanneer is de discussie rondom het beeld ontstaan en wat voor vormen van protest zijn er geweest? Lees hier meer daarover. 

Lees ook