Ga naar Content

Alsnog Black Lives Matter-demonstratie in Alkmaar: 'Racisme niet alleen in Randstad dagelijkse realiteit'

ALKMAAR - De Alkmaarder Hout is aanstaande zondag het decor van een Black Lives Matter-demonstratie. Vorige week werd er in Alkmaar ook al een dergelijk protest aangekondigd, maar dat werd geschrapt omdat het was georganiseerd door een witte vrouw die geen ruggespraak had gehouden met de zwarte gemeenschap. 

Foto: Google Streetview

De organisatie van het protest is in handen van Alkmaar Kan Het, Heerhugowaard Kan Het en de Hoornse stichting We Promise. Tijdens het protest, dat om 15.00 uur van start gaat, zullen er mensen uit de zwarte gemeenschap toespraken houden en artiesten optredens geven. De organisatie benadrukt op Facebook dat het protest 'coronaproof' wordt georganiseerd.  

"Voor veel witte mensen uit de regio zal het lijken alsof racisme iets is dat in Nederland enkel speelt in de Randstad", schrijft Alkmaar kan het, "maar dat komt niet overeen met de werkelijkheid. Ook in West-Friesland en de Kop van Noord-Holland is racisme een dagelijkse realiteit." 

Lees ook

Omdat het eerder aangekondigde protest 'zonder overleg met de black community' was genomen, was het als 'problematisch aangemerkt', schrijft Alkmaar kan het. Op verzoek van NH Nieuws duidde cultuursocioloog Peter Achterberg de gang van zaken.

"Iemands bedoelingen nog zo goed zijn", aldus Achterberg, "Maar als je voorbij gaat aan de directe ideeëen van de groep, werkt het niet. Je moet lid zijn van de groep en dus van de identiteit."

Het protest in de Alkmaarderhout duurt anderhalf uur. "Het is tijd dat ook in onze regio wordt opgestaan tegen racisme en politiegeweld. Kom naar de demonstratie en laat je horen!", besluiten de organiserende stichtingen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook