Ga naar Content

Gestopte handbaldoelman Gerrie Eijlers is niet bang voor 'zwarte gat'

VOLENDAM - Handballer Gerrie Eijlers heeft na een carrière van ruim twintig jaar besloten om te stoppen. Hij is niet bang voor het spreekwoordelijke 'zwarte gat'. "Ik denk meestal niet zo ver vooruit. De laatste maanden heb ik kunnen wennen aan het niks doen, dat is ook wel goed bevallen", aldus Eijlers in gesprek met NH Sport. 

Foto: ANP/Jeroen Jumelet

Het idee om te stoppen speelde al langer bij Eijlers maar de coronacrisis was ook een factor. "Het was nu opeens heel abrupt. Als je veertig bent en vijf maanden niks hebt kunnen doen, is het lastig om helemaal terug te komen. Je komt niet terug naar wat je graag zou willen. Dat heb ik wel meegenomen in de overweging."

"Op een gegeven moment doet je lichaam steeds sneller pijn", vervolgt Eijlers. "Ik heb door eerdere blessures nog last van mijn rug. Je merkt dat je op aan het raken bent."

In 2017 besloot hij om vanuit Duitsland terug te gaan naar Volendam. "Ik ben toen weer begonnen met werken. Je concentreert je dan niet meer alleen op handbal. De BENE-Liga is goed met alle respect, maar het is geen Bundesliga. Je maakt een paar stapjes terug, je past je aan het niveau aan." 

"Ze willen er alles voor geven, daarom heb ik voor die baan gekozen"

Handbaldoelman Gerrie Eijlers

Keeperstrainer 

De geboren Amsterdammer is sinds vorig jaar keeperstrainer op de handbalacademie op Papendal. "Daar zitten jongvolwassenen van vijftien tot en met achttien jaar, ze wonen daar intern. Daar ben ik nu één keer in de week aan het werk."

Werken met jongeren vindt Eijlers het leukst. "Daar zit jeugd die net zo fanatiek bezig zijn met handbal als ik vroeger. Ze gaan er volledig voor, omdat ze een stap willen maken naar het buitenland. Meestal neem ik beslissingen op gevoel. Ik was op proef bij Papendal, toen dacht ik 'het is wel ver rijden' en ik moet een halve dag vrij nemen. Maar ze willen er alles voor geven, daarom heb ik voor die baan gekozen."

Eijlers is gevraagd om keeperstrainer te worden bij het eerste elftal van HV Volendam, maar dat heeft hij afgewezen vanwege zijn andere werkzaamheden. Hij hoopt binnen enkele maanden HT4 af te ronden, het hoogste trainersdiploma binnen het handbal. 

Lees ook