Ga naar Content

Enkhuizer horecaondernemers kijken positief terug op eerste week openstelling

ENKHUIZEN - De eerste week zit erop voor de horeca. Hoe is het gegaan met alle coronamaatregelen? Horecaondernemers uit Enkhuizen vertellen hoe het was om weer gasten te mogen ontvangen.

Kroegeigenaar Jasper Kofman moest misschien wel de grootste aanpassingen doen. Op vrijdag- en zaterdagnacht staat zijn café Lange Jan doorgaans vol. Het is vooral de stamkroeg waar jongvolwassenen elkaar ontmoeten, maar knus naast elkaar staan zit er voorlopig niet in. Kofman heeft speciale statafels gemaakt waar je met een groep vrienden op gepaste afstand toch een biertje kunt drinken.

Lees verder onder de video.

Een week na de opening: hoe gaat het in de Enkhuizer horeca? - NH Nieuws

"Die tafels kun je in de weekenden reserveren, we hebben drie shifts op een avond", legt Kofman uit. Hij is tevreden over het eerste weekend, want alle shifts zaten vol. Het was ook nog eens gezellig, maar wel 'anders', zo vertelt Kofman. "Je bent gewend om het hele weekend te feesten en het was nu wat gemoedelijker." Op doordeweekse dagen kun je gewoon aan komen waaien en krijg je een gezondheidscheck via het scannen van een QR-code aan de deur.

Bij Lajos van Wely van de Enkhuizer Visafslag gaat het 'so far, so good'. Voor de deur staat een chique spoelbak waar iedere gast die naar binnen gaat eerst de handen wast. Slechts één iemand weigerde dat afgelopen week te doen.

'Als mensen een flinke slok op hebben worden ze wat uitbundiger. Dan moeten we er wat van zeggen'

Lajos van Wely, De Enkhuizer visafslag

Het visrestaurant trekt veel toeristen, maar die moet Van Wely nog even missen. Daarentegen merkt hij dat Enkhuizers hem meer supporten. "Ik heb wel een aantal mensen uit de buurt gehad die zeggen dat ze blij zijn dat we er weer zijn, en dat ze willen reserveren. Dat is te gek, dat mogen we graag zien."

Hoog knuffelgehalte

Beide ondernemers ervaren ook dat ze de anderhalve meter afstand goed moeten blijven handhaven.  "Als mensen een flinke slok op hebben worden ze wat uitbundiger", vertelt Van Wely. "Dan moeten we er wat van zeggen, let op! Maar goed, een stukje spontaniteit zit in elk mens. Sommige mensen hebben een heel hoog knuffelgehalte."

Aan het IJsselmeer staat Strandpaviljoen Enkhuizen van Thomas de Boer. Er is daar ruimte genoeg, dus de afstand kan goed gewaarborgd worden. Binnen en buiten zijn de tafels op ruimte afstand gezet en is de boel afgelopen weken ook flink opgeknapt.

Financiële klappen

Of het financieel gezien vol te houden is op deze manier, is volgens de Boer nog afwachten. "Ik heb wel begrotingen gemaakt over hoe lang we het met of zonder steun kunnen volhouden. Persoonlijk ben ik wel van mening dat de financiële klappen tussen oktober en april zullen zijn, daar ben ik wel bezorgd over. Wij draaien gelukkig goed dus we komen er wel uit, maar het slaat een flinke deuk in onze plannen."

Want plannen zijn er volop voor de eigenaar van het Strandpaviljoen. Hij neemt samen met zijn vrouw Marieke het beheer van de nieuwe camping op het Enkhuizerzand op zich. Hij kijkt ernaar uit: "Voor ons staat er een roerige tijd te wachten!"

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].

Lees ook