Ga naar Content

Haarlemse musea weer geopend: "Blij dat we geen spookhuis meer zijn"

HAARLEM - "Ik was extreem zenuwachtig vanmorgen", aldus Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum in Haarlem. Na twee maanden van sluiting mochten ook daar de deuren maandag weer open voor het publiek. Een dag die vooral in het teken stond van wennen aan alle maatregelen, voor zowel de bezoekers als het personeel. 

Foto: Burgemeester Jos Wienen, kunstenaar Joshua Baumgarten, directeur Ann Demeester en wethouder Marie-Therese Meijs bij de opening van het Frans Hals Museum

'Een intieme date met de kunstwerken'. Zo voelt een bezoek aan het Frans Hals Museum nu volgens Ann Demeester. In de zalen mag een beperkt aantal mensen aanwezig zijn. In de Schutterszaal bijvoorbeeld slechts vier en dat betekent dat je in alle rust de portretten van Hals kunt bewonderen. Althans, het is wél de bedoeling dat je binnen anderhalf uur weer bij de uitgang bent. 

"Er waren vandaag 58 reserveringen. Er komen nog geen kuddes mensen, we moeten dag voor dag bekijken hoe het zich gaat ontwikkelen", aldus Demeester.

Het is toch een redelijke meevaller, want een paar weken geleden vroeg ze zich nog hardop af of mensen überhaupt wel naar een museum zouden willen komen. "Meteen om twaalf uur stond de eerste bezoekster al voor de deur. Mensen komen sindsdien druppelsgewijs binnen. Er heerst een serene rust, maar er is wel activiteit. Het voelt nog een beetje unheimisch, maar we zijn ontzettend blij dat de deur weer op een kier staat en we niet langer meer een spookhuis zijn."

Weerzien met vrienden

Aan het einde van de middag treft NH Nieuws een paar bezoekers aan in de zalen van het museum. Waaronder Toos uit Brabant. Ze heeft een Museumjaarkaart en was nog nooit in het Frans Hals Museum geweest.

"Normaal kijk ik omhoog naar de schilderijen, maar nu moet ik de hele tijd omlaag kijken om te zien hoe de route loopt", lacht ze. In het museum geldt éénrichtingsverkeer. "Normaal loop je nog wel eens een keer terug naar een schilderij , maar dat kan nu niet." Ze maakt er verder geen probleem van en is blij dat ze weer eens een museum kan bezoeken. 

In een andere zaal loopt een lokale kunsthistoricus. "Het is fijn om hier weer rond te lopen en m'n vrienden weer even te zien", lacht hij, doelend op de portretten aan de wand. Ook hij kan leven met de maatregelen die binnen gelden. "Ik ken de werken allemaal goed, dus voor mij maakt die anderhalf uur ook niet zo heel veel uit." Toos denkt daar toch anders over. Van haar had dat tijdslot niet gehoeven. 

Wachten op regen

Dat het vandaag gedurende de hele middag redelijk rustig is, kan verschillende oorzaken hebben. Mensen wachten misschien nog even af, maar het zonnige weer speelt ook zeker een rol. "Musea zijn heel klimaatgevoelig. Als het regent komen mensen toch vaker dan als de zon schijnt", aldus Demeester.

Komend weekend gaat het regenen, dus dat zou dan goed uit kunnen pakken. "Maar dat betekent ook dat de terrassen in de stad dan niet vol zitten en dat voelt dan ook weer niet goed. Het gaat erom dat de hele economie weer begint te draaien, dus het voelt nog niet helemaal als 'singing in the rain'."

Lees ook