Ga naar Content

Extra grote terrassen, toiletwagens en handhaving: zo bereidt Noord-Holland zich voor

NOORD-HOLLAND - Na bijna drie maanden gesloten te zijn geweest mogen horecaondernemingen vanmiddag om 12.00 uur hun deuren weer openen. De meeste kroegenbazen en restauranteigenaren kijken daar natuurlijk enorm naar uit, maar sommigen zien ook beren op de weg. Hoe bereidt Noord-Holland zich voor op de heropening van de horeca?

Foto: NH Nieuws

In Alkmaar proberen ze de drukte voor toiletbezoek na een paar biertjes een beetje in te dammen door een grote toiletkar midden op het Waagplein te zetten. Uitbater Kees is maar al te blij dat hij zo'n prominente plek in de stad mag innemen en hoopt op veel klandizie. Horecaondernemers hopen dat ook, want burgemeester Bruinooge heeft aangegeven 'draconisch' te gaan ingrijpen als de situatie op de terrassen uit de hand dreigt te lopen.

In Zandvoort is populaire discotheek Chin Chin omgebouwd tot tapasbar. Eigenaar Lofti verwacht ondanks dat een omzetdaling van ruim 95 procent en hoeft het voor het geld dus niet te doen. "Het is meer dat we nu weer iets kunnen doen, ook voor onze gasten, dat ze weer kunnen komen."

Tekst gaat verder onder de video

chin chin wordt tapasbar - NH Nieuws

Er zijn ook genoeg ondernemers die het anders aanpakken. De Stadsbrouwerij in Den Helder doet niet aan vooraf reserveren, maar wil juist dat mensen aan komen waaien en via de gastheer of -vrouw een plekje toegewezen krijgen. "Dan voelt het toch nog een beetje als een uitje."

In Zaanstad heeft een kroegbaas zelfs besloten dat hij helemaal niet open gaat. Hij maakt zich zorgen om zijn eigen gezondheid en die van zijn klanten, en denkt niet dat het mogelijk is om afstand te houden met alcohol op, omdat mensen dan toch een stuk amicaler worden. 

In Weesp heeft een ondernemer het wel heel slim aangepakt: zijn reguliere terras was wel erg klein, dus heeft hij een dekschuit voor de deur laten aanleggen die hij aangekleed heeft met een terras.

Tekst gaat verder onder de video

Wie niet groot is, moet slim zijn: klein Weesper café legt dekschuit voor de deur - NH Nieuws

Een restauranthouder in Aalsmeer opent vandaag pas officieel zijn deuren, en pakt het gelijk groots aan. Hij wil gaan bezorgen op het water, om mensen die met een bootje aan het recreëren zijn ook van eten te kunnen voorzien. 

Ondernemers in IJmuiden en Medemblik roepen hun klanten vooral op om hun gezonde verstand te gebruiken en zich netjes aan de regels te houden. Kroegbaas Jack Brakeboer uit Medemblik heeft vooral geen zin om 'politieagentje te spelen', en Cor Varkevisser hoopt dat alles weer snel terug naar normaal kan.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier