Ga naar Content
West-Friesland

Kroegbaas blij om weer gasten te ontvangen, maar wil geen 'politieagent spelen'

1 juni 2020, 07.30 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

MEDEMBLIK - Horecaondernemer Jack Brakeboer van café Brakeboer kijkt er naar uit om weer gasten te ontvangen. Zijn terras aan de Oosterhaven staat klaar en wat hem betreft 'gaat de vlag uit'. Maar dat de verantwoordelijkheid voor het handhaven van de anderhalve meter afstand bij hem ligt, daar heeft de kroegeigenaar zo zijn bedenkingen bij. 

Brakeboer was afgelopen weekend al druk bezig om zijn terras schoon te spuiten met de hogedrukspuit. "De stoelen zijn weer als nieuw", zegt hij tevreden. Café Brakeboer heeft veel vaste klanten en de reserveringen voor vandaag stonden afgelopen weekend al in de agenda.

Aan de tafels op zijn terras staan slechts twee stoelen en alles staat twee meter uit elkaar. Brakeboer houdt zich aan het protocol voor de heropening van de horeca en weet dat hij verantwoordelijk is voor de anderhalve meter afstand die zijn gasten moeten houden. 

"Ik heb het vanmorgen uitgeprint", vertelt Brakeboer, terwijl hij het protocol erbij pakt. "Het gaat er natuurlijk ook om, als er toevallig wel iemand aanschuift bij een ander na een paar biertjes, dan moeten wij de politieagent spelen", concludeert hij. "Mijn bezwaren zijn eigenlijk dat de overheid die verantwoordelijkheid bij ons legt."

Lees verder onder de video

Kroegbaas Jack Brakeboer uit Medemblik maakt zijn terras klaar - NH Nieuws

"Moeten we op anderhalve meter leven tot er een vaccin is? Het leven is helemaal niet leuk op anderhalve meter"

Jack Brakeboer, kroegeigenaar

De vierduizend euro aan overheidssteun die de ondernemers hebben gekregen, kunnen ze in één klap kwijtraken door een boete van hetzelfde bedrag, vertelt Brakeboer. Hij vraagt zijn gasten dan ook hun verantwoordelijkheid nemen. Er komt een bord op het terras waar dat op staat. 

'Het leven is niet leuk op anderhalve meter'

Op de lange termijn anderhalve meter afstand houden, daar heeft Jack ook zo zijn bedenkingen bij, zeker in de buitenlucht op een terras. "Gaan we de anderhalvemeter-regel blijven aanhouden tot er een vaccin is? Ik zeg we gaan het nu proberen en per 1 juli gooien we alles weer open. Niet grote groepen bij elkaar en niet binnen. Alles gaat desnoods buiten gebeuren", benadrukt Brakeboer. "Mensen, ga weer leven, ga elkaar knuffelen, geniet ervan. Of moeten we zeggen, we blijven de anderhalve meter-regels aanhouden tot maart volgend jaar, of langer? Het leven is helemaal niet leuk op anderhalve meter."

Ondanks dat het afwachten is hoe alles vandaag zal verlopen kijkt Brakeboer vol enthousiasme uit naar de heropening van het café dat zijn vader in 1951 is gestart. "Ik zit al zo lang in het vak maar ik ben helemaal nerveus, het lijkt wel alsof we een nieuwe tent gaan openen." Café Brakeboer heeft net als veel andere horecazaken afgelopen weken een flinke opfrisbeurt gekregen.

"We zijn er klaar voor, we vinden het weer heel leuk om gasten te ontvangen, een praatje te maken en lekker eten te verzorgen", zegt Brakeboer tevreden op zijn nieuwe terras. "We mogen extra vierkante meters pakken, dat geldt voor iedereen in Medemblik. Je kunt nu dus net zoveel gasten hebben op je terras als normaal, dat is een vergroting die je niet hoeft te betalen, wat een feest."

Lees ook