Ga naar Content
West-Friesland

Huis verkocht, grens dicht: emigratie van Abbekerk naar Frankrijk plots ver weg

26 mei 2020, 21.45 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

ABBEKERK - Binnen een week was het huis van Annemiek en Lars van Zon uit Abbekerk verkocht. Voor de zeilboot was net zo snel een koper te vinden. Het betekende een stap dichterbij hun droom: emigreren naar Frankrijk. Maar ineens was daar de coronacrisis en ging de grens van Frankrijk op slot.

Ondertussen tikt de tijd door voor Annemiek en Lars. Ze moeten eind juli uit hun woning in Abbekerk, maar een ander huis is er nog niet. "Je kunt je er niet op verheugen, je kunt je huis niet in gedachten inrichten." Annemiek moet er stiekem een beetje om lachen: "Dat hebben we met meerdere huizen inmiddels gedaan."

Tekst loopt door onder de video.

Corona zorgt voor moeilijkheden tijdens emigratie naar Frankrijk - NH Nieuws

Het huis dat ze op het oog hadden is vorige week zaterdag plots verkocht aan iemand anders. Een kennis die ook in Frankrijk woont was er nog langsgereden. "We hebben zelfs ook gedacht van; zullen we hen laten kijken en beeldbellen, dat we zonder bezichtiging gaan kopen. Maar dat was toch wel een stap te ver."

Ze wilden het huis eerst zelf binnenstappen voordat ze zouden kopen. Maar dat ze eerst hun woning in Abbekerk hebben verkocht was echter precies volgens plan. "We willen in Frankrijk zonder hypotheek kopen", legt Annemiek uit. "Wat we hier overhouden bij de verkoop willen we daar in het huis stoppen."

"We dachten er zelfs aan om te beeldbellen, dat we zonder bezichtiging een huis zouden kopen"

Annemiek van zon

Dat de coronacrisis zou uitpakken, was bij verkoop van hun woning nog niet denkbaar. "In Frankrijk kwam een behoorlijke lockdown en we konden ineens geen kant op." Maar daar blijven ze nuchter onder. Als de grenzen dichtblijven tot eind juli, en ze dus hun huis in Abbekerk uit moeten, dan gaan ze een huis huren in Frankrijk of Nederland. Het uiteindelijke doel blijft voor ogen: 'Leven als een God in Frankrijk'. 

Franse recepten

Over dat motto maakte Annemiek dan ook alvast een website. Als kok maakte ze voorheen recepten van streekproducten op het platform Culinair Westfriesland. Precies datzelfde wil ze gaan doen in Frankrijk, maar dan met al het lekkers van Franse bodem.

"Veel wijnen, veel Franse recepten", aldus Annemiek enthousiast. "Ik ga toch weer de streekproducten opzoeken en de boeren bezoeken en de Franse taal goed oefenen." En dat de coronacrisis op dit moment zorgt voor wat hobbels op de weg naar Frankrijk, betekent niet dat ze zich laat tegenhouden.

Uiteindelijk gaat het lukken, daar is Annemiek van overtuigd. "Het mooiste is als we half juni Frankrijk in kunnen. We hebben heel veel huizen op het lijstje staan die al leeg staan, dus we hopen dat we alsnog in één keer kunnen verhuizen."

💬 Tip ons via whatsapp!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003.

Lees ook