Ga naar Content

Boze Hilversumse boa's willen wapens, maar vooral ook meer respect: "We zijn er voor de mensen"

HILVERSUM - Meer wapens, maar vooral ook meer respect. Dat is wat ook Hilversumse handhavers willen. Ze demonstreerden vanmiddag op het Hilversumse stationsplein en kregen steun van burgemeester Pieter Broertjes. Broertjes wil de boa's komend weekend al extra beschermen. "We gaan extra bodycams inzetten en moeten gaan praten over pepperspray."

Foto: NH Nieuws/Rachel Morssink

Dat de Hilversumse boa's de straat op gaan voor hun protest heeft alles te maken met de zware mishandeling van een boa op het strand van IJmuiden, afgelopen donderdag. Ook andere Noord-Hollandse boa's demonstreren vandaag. 

Gebrek aan respect

Ook voor de Hilversumse boa's is de maat vol. "We zijn boos", vertelt Ibrahim, één van de demonstrerende boa's. "En die boosheid is niet eens zozeer vanwege het feit dat we geen extra middelen toegewezen krijgen, zoals pepperspray. We zijn vooral boos omdat mensen zelf niet beseffen dat ze geen geweld tegen ons moeten toepassen. Kijk, een bon krijgen is niet leuk. Weggestuurd worden is dat ook niet. Maar dat is geen reden om agressief te worden."

De boa's willen dat er nog eens goed wordt gekeken naar hun wapenuitrusting. " We zijn boos dat er vanuit hoger hand niet verder wordt gedacht. Dat ze niet zien dat boa's steeds meer taken doen en in de voorste linie staan. Er moet ons meer geboden worden zodat we ons werk veilig en goed kunnen doen."

Reactie Hilversumse boa - NH Nieuws

Broertjes: geef ze pepperspray, geen wapenstok 

De Hilversumse boa's kunnen rekenen op steun van burgemeester Pieter Broertjes, tevens het hoofd van de Gooise veiligheidsregio. "De boa's moeten te allen tijde hun werk goed en veilig kunnen doen. Zeker als volgende week de horeca weer open gaat, zijn ze van levensbelang om er voor te zorgen dat dat ordentelijk verloopt. Ze staan voor ons in de frontlinie", aldus Broertjes.

"Als boa's meteen met een wapenstok ter plaatse komen, geeft dat ook een gevoel van dreiging. Dat willen we niet"

Burgemeester pieter broertjes

Met de incidenten van de laatste tijd, wordt er volgende week al extra gekeken naar beveiliging voor de boa's. "We gaan kijken of we de bodycams nog meer kunnen inzetten", vertelt Broertjes. "Dat moet de boa's extra veiligheid geven bij het uitoefenen van hun werk."

Op de vraag of boa's ook volgens hem meer wapens moeten krijgen, blijft Broertjes verdeeld. "Ik ben zeker voorstander van het geven van pepperspray aan de boa's. De minister is het daar nog niet mee eens, dus die zullen we moeten overtuigen. Een wapenstok vind ik nog een stapje te ver gaan. Dat moet echt voorbehouden blijven aan de politie. Als boa's meteen met een wapenstok ter plaatse komen, geeft dat ook een gevoel van dreiging. Ze komen juist om er voor te zorgen dat het niet uit de hand loopt. 

Boa-reactie Pieter Broertjes - NH Nieuws

Wapens niet altijd de oplossing

Of ze extra wapens krijgen of niet, de boa's blijven zelf vinden dat wapens niet altijd de oplossing zijn. Al kunnen ze wel helpen als het uit de hand dreigt te lopen. "Het is zeker niet zo dat we per se een wapenstok nodig hebben om problemen aan te pakken", vertelt boa Mohammed. "Er zijn zoveel mogelijkheden om problemen aan te pakken. Het gaat ook om hoe we mensen benaderen. Daar probeer ik altijd op te hameren, ook bij mijn collega's."

De Hilversumse boa's geven aan zich niet per se onveilig te voelen. "Ik voel mij zeker veilig op straat", vertelt Mohammed. "Maar was er in IJmuiden gebeurt is gewoon verschrikkelijk. Wij merken natuurlijk op straat dat er, zeker nu met corona, veel weerstand is van mensen. Het werk is door corona in een keer een stuk lastiger geworden. Het raakt mensen erg. Als we ze aanspreken, reageren ze vaak verdedigend. Soms resulteert dat in scheldpartijen. Geweld hebben we gelukkig nog niet meegemaakt en dat proberen we zo lang mogelijk zo te houden." 

Hilversumse boa Mohammed - NH Nieuws

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Lees ook