Ga naar Content
Schiphol

NH Airtime is terug: Corona zorgt voor veel nieuwkomers op Schiphol

19 mei 2020, 09.00 uur · Aangepast 16 juni 2020, 15.44 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

We pakken de draad weer op bij NH Airtime, hét luchtvaartprogramma van NH Media. Wie denkt dat door de coronacrisis er op Schiphol niets meer gebeurt, heeft het mis. Ondanks dat het er blauw ziet van de stilstaande vliegtuigen, trekt de luchthaven juist nu verrassende nieuwkomers aan.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Het zogenaamde 'Kern-Schiphol' heeft de meeste pieren gesloten en aan bijna alle ongebruikte gates staan vliegtuigen voor langere tijd geparkeerd. Het aantal vluchten daalde met 90 procent, het aantal passagiers zelf naar een ongekende twee procent van wat het vorig jaar april was.

Het KLM-blauw en Transavia-groen maakt nu tijdelijk plaats voor luchtvaartmaatschappijen die we hier zelden of nooit zien. En hoewel het vaak passagierstoestellen zijn, de stoelen aan boord blijven leeg. De vliegtuigen worden ingezet voor veelal medische vracht.

China

Maatschappijen als United Airlines en American Airlines zijn blijven vliegen op Schiphol, maar zetten nu de grootste toestellen in met flinke ruimoppervlakken voor vracht. Ook de bekende Chinese airlines zijn er nog, zoals China Southern en China Eastern, maar sinds maart vliegen ook veel minder bekende maatschappijen uit China naar Schiphol. Ook aan boord van die passagierstoestellen is alleen vracht geladen. Nieuwkomers Tianjin Airlines en Juneyao Airlines zijn daar voorbeelden van.

In deze United-Boeing 777-300ER op Schiphol is ruimte voor zo'n 350 passagiers, maar is alleen gevuld met vracht. De afgebeelde MD-11 zit ook vol met vracht (tekst gaat verder onder de foto's).

MD-11

Schiphol maakte werk van het aantrekken van maatschappijen met nieuwe en schonere vliegtuigen. Maar voor de stokoude vrachtvliegtuigen van de relatief nieuwe cargomaatschappij Western Global uit de VS wordt graag een uitzondering gemaakt. De soms 30-jaar oude MD-11's, met de derde motor in de staart, waren sinds 2016 verdwenen op Schiphol. 

(Tekst gaat verder onder de nieuwe aflevering van NH Airtime)

NH Airtime: Vreemde bezoekers op Schiphol - NH Nieuws/Doron Sajet

De coronacrisis zal de komende tijd op Schiphol voor meer verrassingen zorgen, met onverwachts bezoek uit onder meer Zuid-Amerika, Rusland, China en zelfs Kazachstan. In de tussentijd zullen KLM, Transavia, TUI en Corendon proberen hun vluchtschema's weer op te starten of op te voeren, en zorgen dat het vertrouwde beeld op Schiphol langzaamaan terugkomt.

Op het YouTube-kanaal van NHAirtime vind je alle voorgaande uitzendingen en langere uploads van nieuwe vliegtuigen, airlines en lounges op Schiphol. NH Airtime wordt ook iedere eerste en derde dinsdag van de maand op het televisiekanaal van NH Nieuws uitgezonden, om 19.50 uur (met herhalingen tot en met de volgende avond).

Lees ook