Ga naar Content
West-Friesland

Ex-laaggeletterde Hans (60) ziet coronanieuws liever in 'chauffeurstaal'

16 mei 2020, 07.18 uur
Door: Isabel Broersen & Tijmen Koelemeijer · Foto: NH Nieuws

ZWAAGDIJK-WEST - Het begint bijna normaal te worden: de persconferenties van het kabinet met de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Maar niet iedereen begrijpt deze persconferenties even goed. Zwaagdijker Hans van Dijk (60) was laaggeletterd en vindt het moeilijk om al het nieuws rondom corona bij te houden en te begrijpen.

Meestal kijkt hij niet naar de persconferenties van het kabinet, maar naar het journaal, daar wordt volgens hem meer duiding gegeven aan het nieuws. "Zelf heb ik heel veel steun aan het journaal op NPO 1. Als een minister moeilijke woorden gebruikt, wordt het daar zeg maar nog even vertaald in 'chauffeurstaal'", vertelt Van Dijk, die 35 jaar lang als vrachtwagenchauffeur heeft gewerkt bij Deen Supermarkten.

"Als ik de persconferentie wel kijk, ga ik vaak daarna even naar mijn buren toe"

hans van dijk

Gelukkig krijgt hij ook steun van mensen om hem heen. "Als ik de persconferentie wel kijk, ga ik vaak daarna even naar mijn buren toe om te vragen wat ze nu precies bedoelen. Mijn buren weten dat ik daar moeite mee heb en zij zullen mij dan ook nooit uitlachen daarover. Soms moeten zij ook heel goed nadenken over wat Rutte nu eigenlijk allemaal bedoelt." 

Schaamte

Inmiddels werkt de 60-jarige Zwaagdijker als distributiemedewerker bij de supermarkt. Ook op de werkvloer merkt hij dat niet iedereen openlijk durft te vragen over wat er nu precies gezegd wordt tijdens de persconferenties. "Doordat ik sommige dingen durf te vragen, merk ik dat andere mensen soms zeggen 'ik snap er eigenlijk ook niks van'. Vooral bij vergaderingen merk ik dat veel mensen niet hun mond durven open te trekken over wat de nieuwe maatregelen precies betekenen." 

Van Dijk vindt het belangrijk om erover te praten als je moeite hebt met lezen en schrijven. Zelf deed hij op 58-jarige leeftijd een taalcursus, waardoor hij dit nu beter kan. Het heeft hem veel gebracht, zo schreef hij afgelopen kerst voor het eerst een kerstkaart naar zijn kleinkinderen. Door stichting Lezen en Schrijven is werd hij eerder dit jaar uitgeroepen tot Taalcursist van 2019. Hij deelt nu zijn ervaringen als laaggeletterde, zo ook in de reportage hieronder.

Tekst loopt door onder de video.

Taalheld Hans van Dijk - NH Nieuws

Omdat Van Dijk wel dingen durft te vragen, hoopt hij bij anderen de schaamte weg te nemen. Hij wil dan ook graag andere 'lotgenoten' helpen. "Ik zou samen met het Taalhuis West-Friesland de regio in gaan om daar ons verhaal te doen en mensen te helpen die net zoveel moeite hebben met taal als ik. Maar dat is door corona natuurlijk allemaal niet doorgegaan." 

Jeugdjournaal

Ook heeft hij nog een tip voor mensen die in deze tijd ook moeite hebben met het begrijpen van de actualiteit: "Kijk het Jeugdjournaal. Daar wordt alles op simpele en heldere manier uitgelegd." 

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].

Lees ook