Start van hoofdcontent

WEST-FRIESLAND

nl

West-Friese Bibliotheken nog niet open: "Het is niet alleen een kwestie van routepijlen plakken"

12 mei 2020, 08.00 uur · Door Redactie

WEST-FRIESLAND - Gisteren mochten ook de bibliotheken hun deuren weer openen, maar dat bleek niet overal realitisch. Stichting Westfriese Bibliotheken is actief in bijna alle West-Friese gemeentes en krijgt de omvangrijke klus niet op tijd rond. 

Foto: Weeff / Peter Goedhart

Met tien vestigingen is het voor Stichting Westfriese Bibliotheken een monsterklus om voor elkaar te krijgen, vertelt Norbert van Halderen, coördinator van het calamiteitenteam. Helemaal wanneer de toegestane startdatum van 11 mei toch als een kleine verrassing komt. "Wij hadden ons ingesteld op de mededeling dat we 20 mei meer zouden horen over een eventuele heropening. Iedereen was verrast." De stichting denkt nog ongeveer twee weken werk te hebben aan het voorbereiden van de opening. 

Boeken in quarentaine

Over de heropening wordt te gemakkelijk gedacht, vindt Van Halderen. "Het is bij ons niet alleen een kwestie van peilen op de grond plakken en een route uitstippelen. Er komt veel meer bij kijken." De grootste uitdaging ligt bij de inleverbalie. Alle boeken die binnenkomen moeten namelijk 72 uur in quarentaine bijven. "Er blijft wereldwijd nog discussie over hoe lang het virus levend blijft op een boek", vertelt Van Halderen. "We moeten dus per boek bijhouden wanneer het binnen is gekomen en wanneer het weer in de schappen mag."

De bibliotheken die nu wel al open zijn, daar kun je vanuit huis je boek bestellen en afhalen op de locatie. Stichting Westfriese Biblitheken heeft hier bewust niet voor gekozen. "In theorie hadden wij de elfde op die manier open gekund, maar die vorm past ons niet. Een bibliotheek is een plek van ontmoeting waar je even weg mag dromen en rond mag dwalen. Waar je mag zoeken naar een boek waar je zin in hebt. Dat moet zo blijven. Het moet geen gestuurde plek worden."

"Een bibliotheek moet een plek zijn waar je even weg mag dromen en mag dwalen. Geen gestuurde plek met een looproute"

Norbert van halderen - coordinator calamiteitenteam

Om die reden worden er ook geen routepaden uitgestippeld. "Als je je bedenkt en even terug wilt om toch een non-fictie boek te pakken, dan moet dat gewoon kunnen." Toch maakt dit de opening voor van Halderen spannend. "Mensen moet elkaar niet in de weg gaan lopen en de ruimte gunnen. Ik hoop dat dat goed gaat."

Vanwege de coronamaatregelen gaat er ondanks de 'vrijheid om te dwalen' wel het een en ander veranderen. "We mogen geen verblijf bieden; dus geen leestafel, geen magazines lezen en geen kopje koffie. Er is een toegangscontrole, de handen moeten gereinigd worden, men moet met een winkelmandje lopen en er mag maar een beperkt aantal mensen naar binnen."

BezorgBieb

"Wij zijn ongelooflijk blij straks weer open te kunnen. Dat is uiterlijk 2 juni, maar ons streven is om 25 mei weer open te gaan en daar werken we keihard voor", aldus Van Halderen. Tot die tijd kunnen je terecht bij de BezorgBieb. De locaties van de Wesfriese Bibliotheken zijn te vinden in de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec. 

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier