Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Noord-Hollandse bestuurders doen beroep op minister Van Engelshoven: 'Red culturele sector in de provincie'

15 mei 2020, 11.47 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Gedeputeerde Zita Pels (cultuur) doet samen met de wethouders van alle gemeenten in provincie een beroep op minister Van Engelshoven. Door middel van een brief vragen alle 47 gemeenten om cultuur op lokaal en regionaal een plek te geven in toekomstige steunmaatregelen rondom het coronavirus.

Foto: NH Nieuws

"Cultuur is de smeerolie in onze gemeenschappen en van groot economisch belang voor onze provincie. Bij instellingen en makers is er nu veel onzekerheid over de toekomst. Onze brief is een oproep aan de minister om samen ervoor te zorgen dat de culturele sector zo sterk mogelijk uit de crisis komt", schrijft gedeputeerde Zita Pels.

Volgens haar is de culturele sector van groot maatschappelijk en economisch belang, en is het dan ook logisch dat het belangrijk is dat landelijke instellingen in de provincie de crisis overleven. "Zij dragen bij aan de culturele ketens in onze provincie, trekken veel bezoekers en zijn goed voor de economie en werkgelegenheid in de provincie."

Gevolgen voor culturele sector

Eerder werd al pijnlijk duidelijk wat voor gevolgen de coronacrisis met zich meebrengt voor de culturele sector. Wethouder Cultuur Annette Baerveldt in Zaanstad liet een maand geleden al weten weten waarom er extra maatregelen nodig zijn: "Het college vindt het belangrijk dat de cultuurvoorzieningen en evenementen voor Zaanstad op niveau blijven. Bij veel instellingen is de nood hoog. De maatregelen vanuit het Rijk en de aanvullende maatregelen vanuit Zaanstad zijn bedoeld om de eerste nood te lenigen."

"Ik vind dat de verantwoordelijkheid van het voortbrengen van kunst nu te veel bij de makers, de financiers en de overheden ligt", laat Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie aan NH Nieuws weten. Volgens hem moeten makers zich meer richten op ons mensen. "Wij moeten beseffen dat wij kunstenaars nodig hebben om ons leven inhoud en houvast te geven", aldus Klamer.

Brief

De bestuurders schrijven zich verantwoordelijk te voelen voor de gehele culturele sector in de provincie en 'is randvoorwaardelijk voor de cohesie in onze lokale gemeenschappen en een belangrijke aanjager voor economische en maatschappelijke ontwikkeling.'

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier