Ga naar Content

Stoepkrijten voor stadsnatuur: #stoepplantjes geeft vergeten plantjes weer een naam

AMSTERDAM - Op een aantal Amsterdamse stoepen duiken cirkels op die om plantjes zijn getekend. Daarnaast staat dan de naam van het plantje: smalle weegbree, kleine veldkers of gewoon een paardenbloem. Het is een offensief van plantenliefhebbers, die liefde willen voor de stadsnatuur.

Foto:

Ook Arend Wakker uit Amsterdam is druk aan het stoepkrijten onder de naam #stoepplantjes. Zo hoopt hij wat meer liefde te kweken voor stadsnatuur. Want: onbekend maakt onbemind, zegt hij.

Slenterend gaat Arend over het Azartplein in Amsterdam, turend naar wat er voor zijn voeten groeit. Dan ineens gaat Arend door zijn knieën: "Liggend vetmuur, dat hele kleine plantje hier."

Onkruid bestaat niet

Met zijn wijsvinger aait Arend over een groen vlekje tussen de voegen van de straat. Hij omcirkelt het plantje met stoepkrijt en schrijft de naam er bij. "Voor de meeste mensen is dit misschien onkruid, maar onkruid bestaat helemaal niet. Het zijn allemaal planten met eigen namen en een eigen functie in de natuur."

Arend doet mee aan de actie #stoepplantjes. Medewerkers van de Hortus in Leiden bedachten de actie. Ze gingen de straat op en benoemden de planten die ze tegenkwamen met krijt op de straat. Het zijn namen die vroeger bij veel meer mensen bekend waren, maar die inmiddels zijn vergeten. Met de actie #stoepplantjes willen plantenliefhebbers daar nu verandering in brengen. 

Bekijk hier de reportage. De tekst gaan door onder de video. 

Stoepplantjes - NH Nieuws

Voorbijgangers kijken even op als ze een volwassen man met stoepkrijt in de weer zien. Maar dan lezen ze de plantennaam en verschijnt er een glimlach. 'Schijfkamille' staat er nu op de stoep geschreven met een pijltje naar een plantje.

"We moeten ze niet wegspuiten, we moeten met samenleven met al die planten"

Arend wakker

"Veel mensen zijn vergeten dat die groene waas op straat allemaal verschillende individuen zijn met net zo veel recht om te leven als jij en ik. We moeten ze niet wegspuiten, we moeten met samenleven met al die planten", vertelt Arend.

Tegen opwarming

Zelf wordt Arend blij van de planten op straat, hoe klein ze ook zijn. "Ik word veel vrolijker van planten dan van asfalt. Maar vergis je niet: al dat zogenaamde onkruid zijn inheemse planten waar insecten en andere dieren van afhankelijk zijn. Misschien vind je onkruid rommelig, maar iedereen houdt toch van vlinders en vogels? Die kunnen niet zonder deze planten". 

Daarnaast is de boodschap van #stoepplantjes er een voor de toekomst: "Meer groen in de stad gaat de opwarming tegen. Steen en asfalt verwarmen en slaan die hitte op. Plantjes doen dat niet, dus meer groen is beter voor ons allemaal."

Lees ook