Ga naar Content
Alkmaar

Kroegbaas wil geen politieagentje spelen: "Wat Rutte meldde, is totaal wazig"

7 mei 2020, 17.30 uur · Aangepast 8 mei 2020, 13.17 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

ALKMAAR - Horecabazen in Alkmaar zijn niet allemaal te spreken over de versoepelde coronamaatregelen die het kabinet gisteravond aankondigde. "Ik zit nog met heel veel vragen."

Dit zegt Waagplein-kroegbaas Hans Bloemen tegen NH Nieuws. Op 1 juni mogen de terrassen weer open én cafés en restaurants mogen maximaal dertig personen binnenlaten.

Dit is volgens Bloemen niet werkbaar. "Dat gaat niet bij kleinere café's en terrassen. Hoe moet het bijvoorbeeld als iemand van het terras naar het toilet moet en ik heb mijn maximum al binnen zitten?"

"Ik heb veel vragen. Moet je reserveren om bier te komen drinken?"

Ed Kat, Proeflokaal de boom

Bloemen zegt dat hij en zijn collega horecabazen heel graag hard en veilig werken, maar het moet volgens hem wel leuk blijven: "Ik heb geen zin om politieagentje te gaan spelen. Ik moet bij de deur staan, mensen screenen. Dit is niet te doen." 

Ed Kat van Proeflokaal De Boom vindt deze versoepeling wel iets beter dan niks: "De pleister die ze nu bieden is nog steeds klein en 't staat niet in verhouding met de verliezen die we draaien, maar, het zijn wel weer dertig man extra. Minus het personeel dan."

Tekst loopt door onder het artikel.

Lees ook

Kat vraagt zich af hoe hij dit gaat doen, bij hem in de zaak: "Het wordt echt puzzelen. En moet je dan reserveren om bier te komen drinken? En hoe moet dat met een tafel met vier vrienden die bier komen drinken? Moeten die alle vier anderhalve meter afstand houden? Of moeten alleen de tafels op die afstand staan?"

"Ik vind het totaal wazig wat Rutte gemeld heeft", zegt Bloemen, die vooral vragen heeft over de terrasregels. "Een tafel is 80 centimeter in doorsnee. Hoe moet je daar mensen aan kwijt  op anderhalve meter? En als die gaan schuiven met de zon mee? Moet ik dan zeggen: ho ho, dat mag niet?"

Grotere terrassen 

Daarom hoopt Ronald Rooker van Gunnery's Irish Pub aan de Platte Stenenbrug op een meewerkende gemeente. "Dat ze coulant omgaan met een verruiming van de terrassen. Bijvoorbeeld door deze brug autovrij te maken. Dan kunnen we de terrassen met de andere horecazaken hier opdelen over de brug. Zo heeft iedereen er dan wat tafels bij."

Hij was wel aangenaam verrast, door de toespraak van premier Mark Rutte gisteren: "Ik had zelf niet verwacht dat café's mensen mochten gaan ontvangen. Het is goed dat we nu ook binnen wat kunnen gaan doen. Dan krijgen we de boel wat meer aan de gang. Maar ik ben nog niet blij."

Allen zijn ze sceptisch over de omzet die deze versoepelingen hen gaat opleveren. "Ik denk dat ik hiermee misschien maximaal 40 procent haal", aldus Bloemen. "Rutte zei wel dat er een tweede steunpakket aankomt, maar wat en wanneer dan?"

De versoepelingen gaan in op 1 juni. 

Lees ook