Ga naar Content

Corona-maatregelen versoepeld: buiten sporten, terrassen open en weer naar de kapper

NOORD-HOLLAND - Het kabinet heeft vanavond een persconferentie over de corona-maatregelen gegeven en geschetst hoe de overgangsfase eruitziet. Hieronder de belangrijkste wijzigingen. 

Foto: ANP/Bart Maat

Het algemene advies om zoveel mogelijk thuis te blijven wordt veranderd vanaf aanstaande maandag, 11 mei, in het advies om thuis te blijven als je symptomen hebt die op een mogelijk coronabesmetting duiden. Wel wordt ons aangeraden geen onnodige reizen te maken en drukke plekken te mijden. 

Horeca

Een deel van de horecaondernemers krijgt iets meer lucht: vanaf 1 juni mogen namelijk de terrassen weer open, op voorwaarde dat 'iedereen aan een tafel zit' en 'anderhalve meter afstand houdt'. 

"Het zou prachtig zijn als het terras weer open mag", aldus de Wijk aan Zeese ondernemer Rusten Demir eerder vandaag tegen NH Nieuws. "We zijn nu zes weken dicht. Ik hoop het"

Lees ook

Toch zijn er veel horecazaken zonder terras, van wie het geduld langer op de proef wordt gesteld. De Hilversumse VVD denkt met het 'coronakwartje' een solidaire oplossing te hebben gevonden. Ondernemers die wel open zijn, zouden per consumptie 0,25 euro meer moeten vragen om daarmee noodlijdende collega's te steunen. 

Lees ook

Contactberoepen

Ook mensen met contactberoepen kunnen weer aan de slag. Als onder anderen kappers, fysiotherapeuten en accupuncturisten alleen op afspraak werken en in hun salon of praktijk anderhalve meter afstand tussen klanten geborgd is, mogen ze werkzaamheden vanaf maandag hervatten.  

Kapster Carla Straathof van Bennebroeck Barbers is er naar eigen zeggen helemaal klaar voor. "Plexiglas schermen en anderhalve tussen de stoelen, spray's, handschoenen en mondkapjes." 

Lees ook

Sporten

Sporten waarbij geen lichamelijk contact plaatsvindt mogen vanaf maandag weer beoefend worden, zij het niet in wedstrijdverband. Dat is goed nieuws voor onder meer zwemmers, golfers en tennissers, die in het bad, op de baan of op de green wel anderhalve meter afstand moeten houden.  

"Ontzettend fijn dat ook volwassenen weer mogen tennissen en padellen vanaf 11 mei", aldus Erik Poel, algemeen directeur van de KNLTB. "Een beetje ontspanning en beweging in je favoriete sport is gezond en doet ons immers allemaal goed. Tennis en padel zijn sporten die je heel goed op anderhalve meter afstand kan uitoefenen. Spelen kan door vooraf een baan te reserveren of een training te volgen. Ook op het park is de afstand goed te bewaren en de drukte is dus goed te controleren door toezichthouders.”

Onderwijs

Waar aanstaande maandag de basisscholen weer open gaan, mogen middelbare scholen vanaf 1 juni weer beginnen les gaan geven. Hoe dat logistiek vorm moet krijgen, wordt de komende weken uitgeplozen. Mogelijk wordt praktijkonderwijs twee weken later, vanaf 15 juni weer mogelijk. 

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer gaat volgens 1 juni weer volgens de normale dienstregeling rijden, al is die versoepeling volgens het kabinet niet bedoeld voor om funreizen mogelijk te maken.

Omdat het in treinen, bussen en trams vrijwel onmogelijk is anderhalve meter afstand van medereizigers, wordt het verplicht om neus en mond te bedekken. Dat mag met een gekocht niet-medisch mondkapje, maar ook met een zelfgemaakt exemplaar. Wie geen mondkapje draagt, riskeert een boete. 

Lees ook

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier