Ga naar Content
West-Friesland

Eigenaar de Nadorst na persconferentie: "Langer dicht was te verwachten, maar het doet pijn"

21 april 2020, 23.14 uur · Aangepast 21 april 2020, 23.31 uur
Door: Chantal Bos · Foto: NH Nieuws

BLOKKER - Dinsdag 28 april was voor Rob Baltus - eigenaar van de Nadorst in Blokker - de deadline: hij hoopte na een periode van flink klussen weer open te gaan. Met zijn hele gezin keek hij vanavond de persconferentie, de uitkomst kwam niet als een verrassing: "We hadden al het gevoel dat het sowieso na Moederdag zou worden."

Eigenaar de Nadorst na persconferentie: "Langer dicht was te verwachten, maar het doet pijn" - NH Nieuws

Eigenaar Rob Baltus zit met zijn vrouw en drie dochters in een lege zaal van de Nadorst - de plek waar menig familie een feestje vierde is nu stilgevallen. De beamer staat klaar voor de persconferentie, bijna het hele gezin is actief in het bedrijf, er hangt voor de familie dus veel van af. "Als de sluiting langer gaat duren, moet ik mijn huis verkopen om geld vrij te maken en terug boven de zaak gaan wonen. Dat zijn dingen waar ik nu al mee bezig ben."

De afgelopen weken lag het bedrijf stil, vertelt de ondernemer terwijl hij door de lege zaal loopt. Maar dat betekent niet dat ze niks gedaan hebben de afgelopen weken. "We hebben met het gezin de keuken verbouwd, geschilderd, het terras opgeknapt. Dat geeft energie en zo houd je de moed er in."

"Ik heb collega ondernemers huilend aan de telefoon"

Rob Baltus, regiovoorzitter Koninklijke Horeca NL

Elke week loopt Baltus een half miljoen euro mis door de annuleringen. Waar veel restaurants met een afhaalmogelijkheid de zaak nog draaiende te houden, koos Baltus toch om dit niet te doen. "Dat was voor ons niet rendabel dus dan kun je verder niets doen. Je bent de regie kwijt over je eigen zaak, dat is het ergste."

Als regiovoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, hoort Rob de meest schrijnende verhalen. Baltus: "Ik heb collega's huilend aan de telefoon. Als je een kleine ondernemer bent, pas bent begonnen, of lopen je jaarcijfers al een tijd niet lekker, dan wordt het heel lastig." Vanmiddag kondigde café Shooterz in Hoorn aan haar deuren te sluiten. Eerder al werd wijnbar Vinck op de Roode Steen failliet verklaard. Baltus: "Ik weet zeker dat er nog veel meer volgen."

En nu?

"Wat gaan we doen de komende drie weken?", vraagt Baltus zich hardop af. Het gezin is inmiddels uitgeklust. De ideëen voor een anderhalvemetersamenleving zijn nagenoeg uitgedacht. "De feestzalen kunnen we zo inrichten dat de restaurantbezoekers op veilige afstand van elkaar kunnen zitten. Wij hebben het geluk dat we veel ruimte hebben. Maar dan nog kun je nooit aan je omzet komen."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

Lees ook