Ga naar Content

VIDEO: Zandvoortse horeca protesteert met een knipoog tegen 1,5 metereconomie

ZANDVOORT - Met een video vol doldwaze taferelen vragen negen Zandvoortse horecabedrijven met een knipoog aandacht voor een serieus probleem: voor kleine kroegen en restaurants is het onmogelijk om mee te werken aan de anderhalvemetereconomie.

Foto: Studio Zandvoort

Brigitte van Eig van 't Wapen van Zandvoort legt uit dat het in haar zaak onmogelijk is te functioneren als gasten onderling en personeel allemaal anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. "Het is niet dat we niet willen, maar het is voor kleine horecabedrijven onmogelijk om uit te voeren. Aan mijn bar kunnen dan nog maar twee man zitten, het restaurant is drie meter breed dus daar kan niemand zitten. Voor in het café kunnen maximaal vier man terecht. Op het terras kunnen nog maar vier tafeltjes staan. De meeste bedrijven zijn heel klein, daar kan dan nooit meer genoeg omzet gedraaid worden. De bruine kroeg is zo op sterven na dood."

Filmpjes

Op meerdere locaties in Zandvoort is vandaag gefilmd. Aan de actie doen negen ondernemers mee: Martha's, Friends, Klikspaan, Bluezone, the Corner, Chin Chin, Laurel & Hardy , Rabbel en 't Wapen van Zandvoort.

Bekijk hieronder de video. (Tekst gaat verder onder de video)

Ideeën

Brigitte heeft wel ideeën over hoe gasten en personeel in de toekomst met de coronarichtlijnen om moeten gaan in de horeca. De gasten moeten meer verantwoordelijkheid krijgen en nemen. "Ik vind dat er iets in de APV moet komen te staan over dat iemand met gezondheidsklachten niet naar de horeca mag gaan. En dat wij zieke mensen mogen weigeren. Daarnaast willen we ook meewerken aan contactloos betalen, overal handgel en dat soort dingen. We willen echt heel creatief meedenken, maar we kunnen geen 1,5 meter-economie uitvoeren. Ik blijf liever tot 1 juni dicht dan dat we 28 april weer open mogen met de regel van 1,5 meter afstand. Dat red ik niet."

Failliet

Toen zij op Facebook een aanklacht over '1,5 meter, hoe dan?' plaatste, kreeg ze niet alleen maar steun. "Er zijn ook mensen die zeggen: gezondheid is het belangrijkst. Nou ja, dan is dat maar zo. Maar dan gaan we wel massaal failliet."

Corona in Haarlem
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en Omgeving en krijg updates in je tijdlijn

Lees ook

Lees ook