Ga naar Content
Haarlem

Kleine kroegen en restaurants in Zandvoort worstelen met anderhalve meter-samenleving

16 april 2020, 07.55 uur
Door: Redactie · Foto: NH

ZANDVOORT -De eigenaren van kleine kroegen en restaurants piekeren zich suf over hoe het straks moet als ze weer open mogen. Anderhalve meter afstand bewaren, is praktisch onmogelijk in kleine horecazaken. "Mensen kunnen zich niet bewegen en hoe gaan we dit handhaven?", vraagt Danielle Smits van café Fier zich af. 

cafe Fier worstelt met 1,5 meter samenleving - NH Nieuws

Danielle en haar man Rob hebben samen Fier,  een kleine bruine kroeg van zo'n 30 vierkante meter in het centrum van Zandvoort. Op een mooie zomerdag als de pui openstaat, kunnen er zo'n 60 tot 80 mensen in. Maar met de nieuwe samenleving die Nederland te wachten staat, waarin een afstand van anderhalve meter bewaard moet blijven tussen mensen, is dit absoluut geen optie. "We hebben de staantafels en krukken net even neergezet en er kunnen, als we anderhalve meter afstand bewaren, nog zo'n 12 tot 14 mensen in. Dat stelt niets voor, dat is een lege kroeg."

Plexiglas 

Ook Martha Rizou vraagt zich af hoe ze mensen in de toekomst kan ontvangen in haar Griekse restaurant in de Haltestraat. "Ik heb twee opties. Of ik laat tafels leeg tussen de bezette tafels. Of we kunnen plexiglas tussen de tafels plaatsen, maar ik weet niet of dat mag."

Foto: NH

Ook weet ze niet hoe ze moet uitserveren met anderhalve meter afstand. "Dat is echt een probleem. Ik kan me niet voorstellen dat ik met een mondkapje op en handschoenen aan moet serveren."

De horecaeigenaren hebben veel vraagstukken en hopen op wat opheldering van premier Rutte. "Je hoopt toch op wat lichtpuntjes voor de kleine kroegen, want dit is anders niet haalbaar voor ons", zucht Danielle. "Maar het is valse hoop, ben ik bang."

"Alles wordt anders door het coronavirus, maar we moeten gewoon positief blijven"

martharizou, restauranteigenaar

Een ding staat als een paal boven water en dat is dat er reikhalzend naar uitgekeken wordt dat de deuren van de horecagelegenheden weer open mogen. "Ik kan niet wachten om mijn gasten weer te ontvangen", vertelt Martha. "Ik mis ze echt." 

Ze rekent op minder omzet, maar ziet de toekomst wel met veel vertrouwen tegemoet. "Alles wordt anders door het coronavirus, maar we moeten gewoon positief blijven."

Rob en Danielle vragen zich serieus af hoe het straks moet. Zo zegt Rob: "Ik ga het sowieso proberen, maar als blijkt dat het te veel gedoe is, ga ik er serieus over nadenken de boel weer te sluiten."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier