Sport

NL
V

Vanaf de zolderkamer tegen de grootste darters: Zonneveld verheugt zich op Home Tour

17 april 2020, 14.38 uur · Door Redactie

UITGEEST - Het is één van de weinige sporten die ‘gewoon’ door kan gaan in crisistijden: darten. In de thuiscompetitie die de dartbond PDC heeft opgestart staat vrijdagavond in de eerste ronde gelijk een Noord-Hollander: Niels Zonneveld uit Uitgeest. Hij verheugt zich erop, maar spannend is het wel: “Wat als mijn wifi uitvalt tijdens de partij? Geen idee wat ik dan moet doen…”

Niels Zonneveld

Het idee is simpel: alle darters richten een camera op hun bord en spelen vanuit huis tegen elkaar. Er was echter behoorlijk wat werk voor nodig om het te realiseren. “Mijn baan is op zolder en daar heb ik gisteren getest om te kijken of alles goed werkt”, aldus Zonneveld tegen NH Sport. “Met een productieteam heb ik geskypet om te kijken of het goed gaat met het licht, geluid, noem maar op. Dat doen ze heel goed, er wordt precies verteld hoe ze het willen hebben."

Quote

"Het is mooi dat de PDC iets probeert te doen voor ons"

darter niels zonneveld

De darter heeft sinds anderhalf jaar een tourkaart bij de PDC, de hoogste dartklasse. Bijna elke week speelt hij partijen in Engeland of Duitsland: “Alle grote namen kom je tegen.” Nu ‘echte’ wedstrijden niet mogelijk zijn, vindt hij dit een mooi alternatief: “Het is ook mooi dat de PDC iets probeert te doen voor ons. Het is een goede training om je in vorm te houden. Er is ons wel verteld dat het geen demonstratiewedstrijden zijn. Vanavond kan je op elke goksite terecht voor onze wedstrijden. Dan is het wel belangrijk dat je je best doet.”

Het strijdtoneel van Zonneveld voor vrijdagavond. Tekst loopt door onder de foto

Niels Zonneveld

Eigen score omroepen

Er is ook kritiek op het nieuwe format: verschillende belangrijke spelers uit de PDC hebben laten weten niet mee te doen. Wesley Harms uit Heerhugowaard denkt bijvoorbeeld dat het format sabotagegevoelig is. Niels Zonneveld benadrukt dat elke darter mag vinden wat hij wil. “Maar dan ga je toch een beetje van het negatieve uit. Je moet inderdaad je eigen score omroepen, maar er staan echt straffen op als je valsspeelt. Ik denk dat je alleen jezelf er mee hebt als je dat gaat doen.”

De Home Tour is verspreid over 32 avonden. Elke avond komen vier darters in actie. Via een livestream zijn de wedstrijden te volgen. Vrijdagavond staat Zonneveld tegenover Peter Wright, Jamie Lewis en Peter Jacques.