Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Vakantieverhuur op Amsterdamse Wallen en deel grachtengordel verboden

16 april 2020, 11.38 uur · Door AT5

AMSTERDAM - Amsterdam wil vakantieverhuur vanaf 1 juli in drie wijken van het centrum verbieden. In de overige 96 wijken is toeristische verhuur alleen mogelijk onder strenge voorwaarden.

AT5 - Foto:

Uit onderzoek van het gemeentelijke onderzoeksbureau Onderzoek Informatie en Statistiek (OIS) naar de toeristische draagkracht in alle 99 wijken in de stad, blijkt dat er 'buitengewoon veel' toeristen zijn op de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel Zuid.

Op die plekken staat de leefbaarheid volgens het onderzoek, dat elke twee jaar wordt uitgevoerd, ernstig onder druk en wordt vakantieverhuur van de eigen woning daarom verboden. 

"De vaak gehorige Amsterdamse woningen zijn niet geschikt voor toeristisch verblijf"

LAURENS IVENS, WETHOUDER WONEN

Volgens de gemeente heeft 1 op de 15 woningen in Amsterdam de afgelopen jaren op Airbnb gestaan en is het aanbod van woningen vervijfvoudigd naar ongeveer 25.000 advertenties per maand op de verschillende huurplatforms. 'De toeristische verhuur van woningen heeft door deze toename steeds meer negatieve invloed gehad op de leefbaarheid in de verschillende Amsterdamse buurten.'

Wethouder Laurens Ivens (Wonen): 'Ruim tachtig procent van de bewoners in stadsdeel Centrum ervaart veel of regelmatig overlast door vakantieverhuur. De vaak gehorige Amsterdamse woningen zijn niet geschikt voor toeristisch verblijf en zorgen bijvoorbeeld voor geluidsoverlast wanneer er sprake is van een afwijkend dag- en nachtritme van toeristen.'

Raad van State

De Raad van State zette afgelopen januari een streep door de gemeentelijke regels en oordeelde dat vakantieverhuur alleen mag met een vergunning. Vanaf 1 juli wordt hiervoor een vergunningstelsel ingevoerd. In de drie wijken waar de leefbaarheid het meest onder druk staat, wordt geen vergunning verleend.

De regels waar vakantieverhuur in Amsterdam aan is gebonden blijven ook met de nieuwe vergunning van kracht, maar zijn door het afgeven van vergunningen volgens de gemeente nog beter te handhaven. Zo moet de woning daadwerkelijk bewoond zijn en mag er maximaal dertig nachten per jaar worden verhuurd aan maximaal vier personen. Ook treedt de meldplicht weer in werking.