Ga naar Content
West-Friesland

Het Zuiderzeemuseum maakt zich klaar voor 'het nieuwe normaal': geen veerboot en tickets met tijdslot

16 april 2020, 15.34 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

ENKHUIZEN - We bereiden ons allemaal voor op 'het nieuwe normaal'. Zo ook het Zuiderzeemuseum, waar de focus eerst ligt op het buitenmuseum. Daar werd vanmorgen al hard gewerkt zodat bezoekers straks op gepaste afstand door de historische straatjes kunnen slenteren.

"Wat het leuk maakt bij ons, is dat je zoveel interactie hebt", vertelt Sectorhoofd Publiekszaken Paulien van Tillo vanmorgen in een zonnig buitenmuseum. Die interactie tussen medewerker en bezoeker zal straks op sommige plekken anders verlopen.

"We moeten dinsdag afwachten om te horen wat er precies mag", vertelt Paulien. "Maar bepaalde dingen weet je al, zoals die anderhalve meter afstand."

Geen veerboot

Aan de hand daarvan is al een knoop doorgehakt over de veerboot: die gaat niet varen. Het museum is voorlopig alleen toegankelijk via de 'stadsingang' langs de kademuur aan de Wierdijk. "De grootste uitdaging is de spreiding van de bezoekers over de dag en ons museumterrein, zodat er niet te veel mensen tegelijkertijd op dezelfde plek zijn", aldus Paulien.

 

"De grootste uitdaging is de spreiding van de bezoekers over de dag en ons museumterrein"

Paulien van Tillo - sectorhoofd publiekszaken

Daarom kun je straks van tevoren een ticket kopen met een tijdslot. Je hebt hiermee voor een bepaalde periode toegang tot het museum. Hoe lang zo'n tijdslot duurt is nog onduidelijk. "Met zo'n tijdslot hebben wel al ervaring met Zuiderzeelicht en veel andere musea doen dit ook al."

Het museum is in overleg met de gemeente en Droomparken over parkeermogelijkheden. Verwacht wordt namelijk dat mensen eerder met de auto komen en minder snel met het openbaar vervoer.

Tekst loopt door onder afbeelding

"Je zult meer borden met gedragsregels in het straatbeeld zien en we hebben tape om de anderhalve meter te markeren", vertelt Paulien bij een dichte deur van het snoepwinkeltje. "Hier zal ook een bord komen, dat je maar met één persoon of gezin naar binnen mag." 

Ze verwachten dat de meeste deuren van de 140 historische panden straks weer open gaan. Maar de vrijwilligers die als rollenspelers in die huisjes het museum tot leven brengen zitten voorlopig nog even thuis. Daarnaast is duidelijk dat een aantal activiteiten niet mogelijk zijn, zoals het verkleden in klederdracht en de lessen in de school.

Minder bezoekers

Voor Paulien is het belangrijk hoe bezoekers straks reageren als het museum weer open is. "We gaan eerst even proefdraaien", vertelt ze. "Uiteindelijk hopen we alles weer te laten zien, maar met minder bezoekers." 

Paulien loopt vanmorgen door een leeg maar zonnig buitenmuseum. "Dit is echt heel mooi museumweer!", zegt ze. Her en der zie je medewerkers onderhoudswerkzaamheden doen, veel medewerkers wilden evengoed aan de slag. Zo ondersteunen de kassamedewerkers nu af en toe de tuindienst. 

Virtueel slenteren

Eigenlijk zou het museum in de eerste week van april open gaan, maar wanneer ze nu open gaan is onduidelijk. Ze wachten de persconferenctie van aankomende dinsdag af. Wie nu alvast vanaf een veilige afstand door het buitenmuseum wil slenteren, kan dat online doen. Via Google Maps kun je in de tuintjes en achter de gordijntjes gluren bij de huisjes in het buitenmuseum.

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!

Lees ook