Ga naar Content

Gooise verzorgingshuizen zien rust terugkeren: "Hard werken, maar het gaat goed"

LAREN - Het coronavirus houdt ze nog elke dag flink bezig, maar Gooise verpleeghuizen merken dat de echte hectiek voorzichtig begint te verdwijnen. "We wennen met z'n allen aan deze situatie, mede door het harde werk van het personeel en het begrip van de bewoners", zegt Rik van Hardeveld, directeur wonen met zorg van Amaris Zorggroep. 

Foto: Amaris Zorggroep

Eerst maar eens kijken naar het aantal coronabesmettingen. Dat gaat in de verzorgingshuizen van Amaris Zorggroep en Vivium Zorggroep, de twee grootste Gooise zorgorganisaties, de goede kant op. "Exacte cijfers heb ik niet, maar het beeld lijkt zich te stabiliseren. Dat is een fijne gedachte, maar we zijn er nog niet", zegt Van Hardeveld. Marco Wisse van Vivium merkt eenzelfde beeld en noemt het aantal besmettingen 'stabiel laag'. 

Het maakt ook dat de twee zorgorganisaties durven te zeggen dat het 'goed'  gaat. 

"We waren zo goed mogelijk voorbereid, hebben het nu op orde en het gaat relatief goed"

Marco wisse, directeur vivium zorggroep

Nog maar een paar weken geleden was dat heel anders. Toen corona steeds verder de kop op stak en ook de verzorgingshuizen niet links liet liggen, was het even extra druk.

Van Hardeveld: "We leven in een situatie die niemand ooit heeft meegemaakt. Al snel bleek dat het met het aantal besmettingen hard kon gaan. We hebben goed nagedacht hoe we dat konden oppakken. Als er onder onze bewoners nu bewezen coronabesmettingen zijn, dan verhuizen we deze zieke mensen allemaal naar Gooizicht in Hilversum. Bewoners met een verdenking gaan naar het Huizer zorgcentrum Voor Anker. Dat klinkt best vergaand en dat is het misschien ook wel, maar zo houden we wel controle over het virus. Hiermee beschermen we natuurlijk ook de bewoners die nog wel gezond zijn en in het verzorgingshuis zitten. De kans dat ze met het virus in aanraking komen is zo veel kleiner." 

Net als Amaris heeft ook Vivium de situatie onder controle. "We waren zo goed mogelijk voorbereid, hebben het nu op orde en het gaat relatief goed. Natuurlijk is de huidige situatie waarin we zorgen voor kwetsbare mensen ernstig, maar we hebben het onder controle", aldus Wisse. 

Veel gevolgen voor ouderen

Hoewel de twee zorgverleners vanzelfsprekend doen wat ze moeten doen om hun bewoners te helpen en te beschermen, heeft de situatie een grote impact op de ouderen. "We geven bewoners extra aandacht, zorgen voor fijne afleiding, maar het gemis van écht contact met hun naasten kunnen we niet vervangen. Dat is moeilijk, maar voor nu gaat veiligheid boven verdriet", vertelt Wisse. "We zien ook hele mooie initiatieven ontstaan. Dat is hartverwarmend."

Bij De Beukenhof in Loosdrecht werd van de week een hoogwerker ingezet om bewoners toch hun kinderen te laten zien: 

Emotionele momenten als familie bewoners verzorgingstehuis verrassen met hoogwerker - NH Nieuws

Heel veel tablets

Amaris Zorggroep doet er ook alles aan om de bewoners toch contact te kunnen laten houden met hun kinderen en kleinkinderen. "Dat vinden we echt ontzettend belangrijk. Zeker voor onze bewoners is dit een extreme situatie. Zolang onze verzorgingshuizen zijn afgesloten voor bezoek, helpen we ouderen om te bellen of zelfs te videobellen met hun kinderen en kleinkinderen. Er gaan nu opeens heel veel tablets rond door de verzorgingshuizen. Dat is wel mooi om te zien. Je merkt dat mensen opleven als ze toch even hun naasten zien." 

"Er heerst een enorme saamhorigheid en we zien een fantastische veerkracht"

MARCO WISSE, DIRECTEUR VIVIUM ZORGGROEP

Zowel Amaris als Vivium hebben bewonersgroepen met dementerenden. Juist voor deze groep is de situatie extremer. "Niet iedereen begrijpt natuurlijk wat er gaande is. Daar komt nog eens bij dat deze bewoners ook niet meteen begrijpen wat er gebeurt als ze via een videoverbinding contact hebben. We hebben familie van deze bewoners gevraagd een brief te schrijven. Dat blijkt heel goed te werken. Het heeft al voor veel emotionele momenten gezorgd", vertelt Van Hardeveld.

Hulde voor personeel

De zorg voor ouderen tijdens het coronavirus legt veel druk op het zorgpersoneel van de twee zorgorganisaties. Daar komt nog eens bij dat er ook personeel ziek wordt. "Maar je merkt wel dat collega's bereid zijn elkaar op te vangen. Uiteindelijk komt het dan allemaal goed. Dat verdient een groot compliment." 

Marco Wisse van Vivium Zorggroep merkt hetzelfde. "Er heerst een enorme saamhorigheid en we zien een fantastische veerkracht. Iedereen doet z’n stinkende best en zet waar mogelijk en nodig een stapje extra. We vormen met bijna 3000 collega’s team Vivium. Het is bijzonder om te ervaren met hoeveel lef en liefde ze professioneel omgaan met deze situatie."

Zorgen over beschermende middelen

Waar de twee zorgorganisaties wel zorgen over houden is de schaarste aan beschermende middelen zoals mondkapjes en handschoenen.

"De beschermende middelen zijn schaars. We hebben nog geen échte tekorten gehad, maar de voorraad is beperkt, dus dat vraagt continue aandacht. Het zou ons helpen als daar ook meer ruimte in komt", aldus Wisse.

Van Hardeveld ziet wel wat verbetering. "We kunnen nu weer even voort. Dat scheelt al een hoop. Door onze coronapatiënten centraal te verplegen, besparen we ook een hoop middelen. Maar het blijft wel iets wat de aandacht houdt. Het kan zo weer anders zijn." 

Corona in 't Gooi'
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
💬 Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via Whatsapp. App 'NH GOOI AAN' naar 0888505651

Lees ook