Start van hoofdcontent

Sport

NL
V

Dak AZ-stadion was al verzwakt door eerdere stormen

12 april 2020, 14.53 uur · Aangepast 13 april 2020, 11.34 uur · Door Redactie

ALKMAAR - Lassen die te dun waren, ontwerpfouten, neerwaartse windbelasting en zwakke plekken door eerdere stormen: dat zijn de definitieve oorzaken van het instorten van het dak van het AZ-stadion. Dit concludeert ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, dat in opdracht van AZ afgelopen maanden onderzoek heeft gedaan naar instorting van het dak van het stadion.

Het AZ-stadion in de avond - Pro Shots/Toon Dompeling

"Het is fijn dat Royal HaskoningDHV de oorzaak van het gedeeltelijk instorten van het dak zo zorgvuldig heeft onderzocht", reageert AZ’s Algemeen Directeur Robert Eenhoorn. "We zijn nog altijd ongelofelijk blij dat het stadion leeg was toen de instorting plaatsvond, waardoor er geen gewonden zijn gevallen." 

Dak ingestort

Een deel van het dak van het stadion stortte in augustus vorig jaar in. Daarbij raakte niemand gewond. Inmiddels is het hele dak gesloopt en is er een vergunning voor een nieuw dak. Het stadion werd overigens al weer gebruikt voor voetbalwedstrijden en evenementen.

Eenhoorn: "Nu kunnen we een nieuwe stap gaan zetten. In samenspraak met alle relevante partijen richten we ons nu op de toekomst en gaan we hard aan de slag zodra we de coronacrisis achter ons hebben gelaten."

AZ deelt de conclusies van het eindrapport. "Het is fijn dat Royal HaskoningDHV de oorzaak van het gedeeltelijk instorten van het dak zo zorgvuldig heeft onderzocht", zegt Eenhoorn. "Daardoor is duidelijkheid ontstaan over de oorzaak."

AZ week voor de winterstop voor thuiswedstrijden in de eredivisie uit naar het stadion van ADO Den Haag. De club keerde terug naar het eigen stadion, nadat het dak was verwijderd. Een vergunning voor een nieuw dak is inmiddels binnen.