Ga naar Content

KLM vervoert ruim helft minder passagiers: "Herstel zal veel tijd vergen"

SCHIPHOL - Als een verrassing komt het niet, maar de cijfers tonen wel aan hoezeer de coronacrisis de luchtvaartsector treft: afgelopen maand vervoerde KLM minder dan de helft van het aantal passagiers dat in maart 2019 aan boord ging.

Geparkeerde KLM-toestellen op de Aalsmeerbaan van Schiphol - Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Het gaat om een daling van 54 procent. Door het rondwarende virus wordt een groot deel van KLM's vloot aan de grond gehouden. Veel vliegtuigen staan gestald op Schiphol, waar ook een start- en landingsbaan is vrijgemaakt als parkeerplaats. 

Lees ook

Moederbedrijf Air France-KLM presenteerde nog slechtere cijfers: in totaal stapten er afgelopen maand ruim 56 procent minder passagiers aan boord van Air France-, KLM- en Transavia-toestellen. 

De daling in de passagiersstroom komt niet als een verrassing. Veel mensen zijn minder bereid om te reizen en gelden in veel regio's reisrestricties. Air France-KLM houdt er rekening mee dat tot eind mei zeker 90 procent van de vluchten niet wordt uitgevoerd. Voor na die periode is nog een hoop onzeker.

'Herstel vergt veel tijd'

Volgens KLM-baas Pieter Elbers is de wereldwijde economische impact van het virus enorm en is het onduidelijk wanneer het KLM-netwerk weer terug zal zijn op zijn oorspronkelijke omvang. "Het herstel van de markten en daarmee van KLM en Transavia zal in ieder geval veel tijd vergen."

In maart vervoerde KLM bij elkaar bijna 1,3 miljoen reizigers. Vliegtuigen zaten daarnaast in doorsnee voor twee derde vol, waar een jaar eerder 87,6 procent van de stoeltjes bezet was. Bij Air France daalde de passagiersstroom met 58,8 procent tot bijna 1,8 miljoen mensen. Ook bij het Franse zusterbedrijf was circa twee derde van de stoeltjes bezet, tegen 86,6 procent een jaar eerder.

Transavia

Transavia, dat al vroeg vluchten naar onder meer Italië opschortte en op een gegeven moment alle vliegtuigen aan de grond hield, vervoerde in maart 532.000 mensen, tegen bijna 1,2 miljoen reizigers in maart 2019. Ook vracht werd door de groep minder vervoerd. De volumes daalden op jaarbasis met 28,8 procent. Veel van de vracht wordt doorgaans door commerciële toestellen vervoerd en als die niet vliegen, raakt dat ook de cargo-tak.

Lees ook

Momenteel voert Air France-KLM gesprekken met onder meer Nederland en Frankrijk over noodsteun. Daarbij doen berichten de ronde dat gesproken wordt over leningen van bij elkaar 6 miljard euro om het bedrijf overeind te houden. Voor dat geld zouden Nederland en Frankrijk garant moeten staan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!