Ga naar Content
Haarlem

Haarlemse Hulporganisatie BUUV: 'Durf te vragen'

30 maart 2020, 15.38 uur · Aangepast 31 maart 2020, 11.03 uur
Door: Redactie · Foto: NH

HAARLEM Honderden vrijwilligers hebben zich in de afgelopen weken aangemeld bij hulporganisatie BUUV. Allemaal willen ze mensen helpen, maar de hulpvraag blijft een beetje achter, zo laat social coach Renate van Hulten weten. "Mensen helpen liever zelf dan dat ze om hulp vragen. "

Buuv Haarlem tijdens corona - NH Nieuws

BUUV heeft samen met vrijwilligerscentrum Haarlem en omgeving, een coronaplatform opgezet opgezet om vraag een aanbod bij elkaar te brengen. Daarnaast werken ze samen met Triple Threat en worden via Next Door bewoners aan elkaar gekoppeld om elkaar te helpen. 

Maar toch blijkt het in de praktijk lastig om de groep hulpbehoevenden te bereiken. Renate doet er met haar collega's alles aan om de hulp zichtbaar te maken. "We zijn aan het flyeren, er hangen posters in de stad en we hebben grote bellijsten. Iedereen die bij ons staat ingeschreven, bellen we even op om te vragen hoe het gaat."

Nieuwe vrijwilligers

Op dit moment komen er zo'n tien hulpvragen per dag binnen, tegenover honderden vrijwilligers die staan te popelen om iets te doen voor hun medemens. "Vorige week was er een groep stewardessen die zich als vrijwilligers aanmeldde. Zij zetten zich normaal gesproken heel dienstbaar in, in de lucht en nu doen ze dat op de grond. Dat vind ik wel heel bijzonder."

Bij BUUV verwachten ze wel dat de hulpvragen nog toe gaan nemen de komende weken, als mensen langer in quarantaine zitten. "Ik hoop dat de vele vrijwilligers die zich nu massaal aanmelden ook blijven", vertelt Renate. "Zodat we aan deze ellendige periode ook iets mooie overhouden."

Lees ook