Start van hoofdcontent

Schiphol

nl

Wanhoop bij personeel Schiphol: "We worden niet beschermd tegen corona"

23 maart 2020, 18.46 uur · Aangepast 23 maart 2020, 21.12 uur · Door Doron Sajet

Grote drukte bij de bagagebanden, volle luxe lounges en dringen bij de beveiliging: het personeel op Schiphol is de wanhoop nabij. De medewerkers maken zich ernstige zorgen over besmettingsgevaar van het coronavirus en zeggen gedwongen te worden om tussen grote mensenmassa's te werken. Vakbond FNV doet een smeekbede bij de directie.

Drukte bij bagageband 22 op Schiphol - NH Nieuws

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Medewerkers van Axxicom op Schiphol, die verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van mindervaliden, ouderen en mensen met beperkingen, luiden vandaag de noodklok bij hun vakbond en bij NH Nieuws. Volgens de werknemers (namen zijn bekend bij de redactie) zijn alle zorgen bij hun leidinggevenden aan dovemansoren gericht.

Geen mondkapjes

Het personeel zou geforceerd worden om tussen mensenmassa's te werken die hoestend en proestend op een kluitje staan te wachten op hun koffers. Vanochtend werden de vluchten vanuit Curaçao en Paramaribo tegelijkertijd bij dezelfde bagageband afgehandeld.

Axxicom-medewerkers die passagiers naar de band moeten begeleiden, kunnen naar eigen zeggen geen kant op. En beschermen met mondkapjes kunnen ze zich niet, want die zouden verboden zijn door hun werkgevers.

Personeel en passagiers verbaasden zich over het feit dat de nabijgelegen bagagebanden juist niet gebruikt werden. Volgens de medewerkers was de situatie vanochtend geen incident en worden passagiers en medewerkers tijdens deze crisis wel vaker bij elkaar gepropt.

(Tekst gaat verder onder de foto's)

"Geen onrust zaaien"

Volgens de medewerkers willen hun bazen "geen onrust zaaien" onder reizigers en worden daarom mondkapjes verboden. En het blijft niet bij de bagagebanden: ook beklagen ze zich over het gebrek aan maatregelen bij de assisentiebalie waar passagiers die extra zorg nodig hebben, zich moeten melden. De gewone incheckbalies zijn inmiddels voorzien van tape op de grond en beschermend plastic, maar bij de assisentiebalie zouden geen maatregelen zijn getroffen om het personeel veilig te laten werken.

Smeekbede

"De medewerkers zijn de wanhoop nabij", zegt FNV Schiphol-campagneleider Joost van Doesburg tegen NH Nieuws, "De mensen melden zich bij ons met een brok in hun keel. Schiphol doet het minimale om haar medewerkers te beschermen tegen het coronavirus. Ik doe een smeekbede aan topman Dick Benschop om uit dat hoofdkantoor te komen en wat voor deze mensen te doen. Voor een minimum loon zorgen zij dat Schiphol, dat van vitaal belang is, blijft draaien. Het is stank voor dank."

Van Doesburg benadrukt dat de zorgen niet alleen vanuit het Axxicom-personeel komen. Ook bij de beveiliging is onrust en medewerkers uit de luxe Aspire Lounge moeten tot op de dag van vandaag voor eten en drinken zorgen in de "overvolle wachtruimte", waardoor zij niet genoeg afstand kunnen houden tot de reizigers. Bovendien moeten restaurants en cafés tot zeker 6 april dichtblijven. De SP in de Tweede Kamer wil dat de minister actie onderneemt.

Reactie Schiphol

Een woordvoerder van Schiphol kan voor het bagageband-incident van vanochtend een verklaring geven. Volgens haar kon het niet anders dan de vluchten vanuit Curaçao en Paramaribo bij die specifieke bagageband afhandelen. Omdat Suriname en Curaçao bij de zogenaamde 'high risk-landen' horen, moeten alle koffers extra op drugssmokkel worden gecontroleerd. Die apparatuur was alleen bij bagageband 22 beschikbaar.

De woordvoerder zegt dat er aanpassingen zijn gedaan om herhaling te voorkomen. Voortaan kunnen de vluchten die een 100 procents-controle moeten ondergaan, bij meerdere banden worden afgehandeld.

(Artikel gaat verder onder de video)

Een anonieme medewerker maakte een filmpje van de drukte - NH Nieuws

Ook de smeekbede van FNV-voorman Joost van Doesburg is bij Schiphol luid en duidelijk overgekomen.  Een andere woordvoerder van Schiphol benadrukt dat mondkapjes niet verboden zijn. "Ze worden niet aangeraden door het RIVM, behalve voor medisch personeel. De mondkapjes die Schiphol heeft, worden uitsluitend verstrekt aan bedrijfshulpverleners op de luchthaven. Maar als beveiligers of Axxicom-medewerkers zelf mondkapjes hebben, staat het hen vrij om ze te gebruiken."

Oproep tot verantwoordelijkheid: houd afstand!

Schiphol is volgens de woordvoerder druk bezig om alle balies, inclusief die van Axxicom, te voorzien van beschermend plastic. Maar de drukste plekken van Schiphol kregen voorrang. Ook komt er overal tape te liggen waarmee duidelijk wordt gemaakt dat men 1.5 meter afstand tot elkaar moet houden. Beveiligers zijn nu verplicht handschoenen te dragen en er wordt meer schoongemaakt.

"Maar het lukt niet bij iedere beroepsgroep om die afstand te bewaren, zoals bij de beveiliging en de assistentie van hulpbehoevende passagiers", aldus de woordvoerder. "Daarom roep ik ook iedereen op Schiphol op, zowel passagiers als personeel, om die 1.5 meter in acht te nemen: houd afstand van elkaar!"

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier