Ga naar Content

Kamervragen over luxe Schiphol-lounge met lopend buffet

De Tweede Kamerfractie van de SP is boos dat de luxe Aspire Lounge op Schiphol nog steeds met eten en drinken geopend is. De partij heeft Kamervragen gesteld aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Kamerlid Cem Laçin wil dat de lounge gesloten wordt om het personeel te beschermen tegen het coronavirus. 

Aspire Lounge Schiphol - Foto: NH Nieuws

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Laçin stelt zijn vragen naar aanleiding van dit artikel van NH Nieuws waarin duidelijk werd dat personeel in de Aspire Lounge van Schiphol reizigers nog steeds voorziet van eten en drinken. Sinds zondagavond 18.00 uur zijn alle cafés en restaurants op last van de overheid gesloten. Ook op Schiphol geldt dat alle eet- en drinkgelegenheden tot op zijn minst 6 april dicht moeten blijven. Consumpties afhalen mag nog wel.

Campagneleider Joost van Doesburg van FNV Schiphol kwam erachter dat de lounge nog steeds open is en het personeel toch een buffet klaarzet, waardoor ze in de buurt van reizigers moeten komen om bijvoorbeeld gebruikt servies af te ruimen. Van Doesburg stuurde de Koninklijke Marechaussee erop af, maar die liet hem weten dat de gemeente verantwoordelijk is voor handhaving. De gemeente Haarlemmermeer stuurde Van Doesburg terug naar de marechaussee en Schiphol, tot ergernis van Van Doesburg.

1.5 meter

Een woordvoerster van Schiphol liet NH Nieuws weten dat het buffet in de lounge is toegestaan, mits een afstand van 1.5 meter tussen passagiers en personeel wordt gehouden. De lounge was zondag in eerste instantie gesloten, maar nadat het kabinet besloot dat de horeca-uitbaters wel eten en drinken mogen laten afhalen, is de lounge weer in gebruik genomen.

Gedwongen

SP-Kamerlid Laçin neemt geen genoegen met het antwoord van Schiphol en wil dat minister Cora van Nieuwenhuizen de lounge zo snel mogelijk laat sluiten. Bovendien wil hij van de bewindsvrouw weten wat uitbater Swissport en Schiphol gedaan hebben om de volgens hem gedwongen personeelsleden te beschermen tegen het coronavirus.

(Artikel gaat verder onder de foto's)

Check-in

Het Kamerlid maakt zich ook zorgen over check-in-medewerkers in de vertrekhal van Schiphol, die aan balies werken op nog geen 50 centimeter afstand van de passagiers. Hij wil weten welke maatregelen er getroffen zijn om te voorkomen dat werknemers met corona besmet zullen worden.

Laçin wil ook dat Van Nieuwenhuizen in gesprek gaat met Schiphol over beveiligers die zich niet ziekmelden, uit angst voor het verliezen van hun baan. FNV gaf een voorbeeld van een beveiligster die met 39 graden koorts toch is blijven doorwerken, omdat ze bang was voor consequenties.

Lees ook

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier