Ga naar Content

Grote zorgen over West-Friese bloemensector: "Ik hou mijn hart vast"

ANDIJK - Er zijn grote zorgen over de toekomst van bloemenkwekers. Een sector die enorm groot is in onder meer West-Friesland. Door de coronacris ligt de handel zo goed als stil. En ook al zijn er steunmaatregelen aangekondigd door het kabinet, het is maar de vraag of sommige kwekers het zolang volhouden. 

Niels Kreuk is tulpenkweker in Andijk, maar ook bestuurslid van de overkoepelende Koninklijke Algemeene Vereniging voor Bloembollencultuur (KVAB). Hij ziet hoe zwaar hij en zijn collega's het hebben. "Je moet in vier maanden tijd je geld verdienen. En als daar dan zes tot acht weken tussenuit vallen, dan kan je het drama wel omschrijven. Ik hou m'n hart vast of iedereen opgewassen is tegen dit geweld."

We hebben 70.000 planten die we nog kwijt moeten. Het is uitzichtloos.

Pieter beerepoot, bloemenkweker

Voor bloemenkweker Pieter Beerepoot dreigt ook een enorme financiële strop. "We hebben 70.000 kamilleplanten die rijp zijn. Die moet in tien dagen weggaan. Dat is nu uitzichtloos, we weten het niet."

Mede daarom deed hij een oproep op Facebook. Want om te voorkomen dat al die bloemen de versnipperaar in gaan, probeert hij er nog zoveel mogelijk te verkopen via een kraam aan de weg. 

Tekst gaat verder onder de video

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Dagelijks worden bestellingen geannuleerd omdat klanten stoppen met planten

henk jacobs, ceo dekker chrysanten

Ook bij Dekker Chrysanten in Hensbroek zijn de zorgen groot. De veredelaar die stekken levert aan kwekers heeft te maken met annuleringen van bestellingen. "Dat gebeurt nu dagelijks. Een aantal kwekers stopt met opnieuw planten van bloemen omdat het te duur is", legt Henk Jacobs, CEO van Dekker Chrysanten uit.

Dagelijks heeft het bedrijf dat internationaal actief is een speciaal corona-overleg. "Over de te nemen maatregelen. We leven bij de dag, omdat het telkens verandert. Als het zo doorgaat moeten we de productie terugschroeven, dat heeft ook consequenties voor de werkgelegenheid. Dat doen we eerst door de flexibele schil met onder meer utizendkrachten aan te pakken." 

Meer kredietruimte voor bedrijven

Jacobs hoopt ook dat er kredietruimte beschikbaar blijft voor bedirijven. "Dan kunnen klanten die bij ons bestellen ons ook betalen. Want als ze bestellen en ze betalen vervolgens niet, dan hebben we een groot probleem. Wij zijn een gezond bedrijf, maar als dit lang gaat duren, dan zullen ook gezonde bedrijven meer kredieruitme en dus extra geld nodig hebben."

Kosten besparen door minder personeel

Het kabinet kondigde een stevig pakket steunmaatregelen aan om bedrijven te ondersteunen. Maar dat kan wel eens te laat zijn voor sommige kwekers. "Het is een heel mooi pakket, dat is te prijzen. Maar dan moet een bedrijf in de kern wel gezond zijn, anders red je het niet."

Ondertussen is het vooral zaak om zoveel mogelijk te snijden in de kosten. "Ik heb zondag ook tegen een aantal mensen gezegd: 'sorry, we gaan proberen met minder mensen hetzelfde werk te doen, of minder werk'. En bloemen die we niet kwijt kunnen gooien we gelijk weg. Het is de tering naar nering zetten, maar het is niet makkelijk."

Lees ook

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier