Ga naar Content
Alkmaar

Standbeeld Tante Truus is thuis in Alkmaar: onthulling uitgesteld door corona

17 maart 2020, 16.16 uur · Aangepast 17 maart 2020, 17.33 uur
Door: Redactie · Foto: Tante Truus is hier

ALKMAAR - Het standbeeld van Truus Wijsmuller, de vrouw die vlak voor de Tweede Wereldoorlog 10.000 Joodse kinderen redde door kindertransporten te organiseren, is thuis in Alkmaar. Op 21 april zou het beeld onthuld worden in het centrum, maar door alle coronazorgen is dit voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Het bronzen beeld van 'Tante Truus', zoals ze door de kinderen genoemd werd, is klaar en vandaag in Alkmaar aangekomen. Het standbeeld van de in Alkmaar geboren verzetsheldin krijgt een prominente plek in het centrum van de stad: midden op de Gewelfde Stenenbrug. De historische gaslantaarn die op die plek stond zal een andere locatie krijgen in de stad.

Toen na de Kristallnacht in 1938 het leven niet langer veilig was voor Joden in het door nazi's beheerste Europa, besloot Wijsmuller tot de kindertransporten. Ze onderhandelde daarover hoogstpersoonlijk met SS'er Eichmann. Volwassenen kreeg ze niet mee, kinderen wel. Dat werden er uiteindelijk 10.000 die ze via Nederland naar Engeland wist te krijgen.

Lees ook

Omdat er nog geen standbeeld voor Truus' daden bestond, besloot kunstenares Annet Terberg samen met collega Lea Wijnhoven een meer dan levensgroot beeld voor Wijsmuller te maken. Alkmaar wilde het graag binnen haar gemeentegrenzen hebben.

Maar de onthulling van het beeld loopt echter vertraging op door het coronavirus. De gemeente heeft daarom besloten om de plechtigheid op 21 april, Truus' geboortedag, uit te stellen naar een nog nader te bepalen moment. Het beeld staat tot die tijd op een veilige plek opgeslagen.

Het projectteam van 'Tante Truus is hier' gaat ondertussen verder met het voorbereiden van het pop-up museum over Wijsmuller aan de Laat en de bijbehorende speciale krant over haar: De Vrije Alkmaarder.

Kijk hieronder naar de video van ons bezoek aan het standbeeld van Truus bij de bronsgieter:

Standbeeld voor Truus Wijsmuller - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

Lees ook