Ga naar Content

Waddeneilanden voorlopig niet op slot voor toeristen

TEXEL - De Waddeneilanden gaan voorlopig niet op slot voor toeristen. Veel bewoners van de eilanden en sommige lokale politieke partijen willen dat wel om besmetting met het coronavirus te voorkomen, maar de vijf gemeentebesturen zeggen dat alleen de veiligheidsregio of het kabinet daarover een besluit kan nemen. "We begrijpen de zorgen van de eilanders heel goed, maar we doen geen oproep aan toeristen om weg te blijven", aldus gemeentesecretaris Anne Wiedema van Vlieland.

Foto: Adobe Stock

Op de Waddeneilanden was tot vanmorgen nog geen enkel geval van besmetting met het virus. "Inwoners zeggen: we zijn nog schoon en laat dat alsjeblieft zo blijven. Maar het is natuurlijk helemaal niet zeker of er nog geen besmetting is, het is alleen niet vastgesteld", legt een woordvoerder van de gemeente Ameland uit.

Politieke partij Samen Terschelling probeerde gisteravond een gemeentelijk verbod op toeristische tripjes naar het eiland te realiseren, maar werd heel snel teruggefloten door de gemeente en de andere raadsfracties op het eiland. " Dus we kunnen met z'n allen voor de lol op de veerboot naar Terschelling gaan zitten. Onbegrijpelijk. Het is nogal makkelijk om de boel af te schuiven naar de veiligheidsregio", vindt de fractie.

De veerdiensten naar de Waddeneilanden hebben het aantal passagiers dat per keer kan meevaren sinds vandaag beperkt. De rederijen hebben de indruk dat het wat minder druk is, omdat mensen gehoor geven aan de landelijke oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Bungalowparken gesloten

Een aantal bungalowparken op de eilanden heeft voorlopig de deuren gesloten, onder meer omdat horeca- en sportfaciliteiten toch al dicht moesten. Ook attracties zoals de dagelijkse Robbentocht op Ameland zijn vanwege besmettingsgevaar geschrapt. Volgens de VVV op Schiermonnikoog is er voor toeristen niet veel te doen. Vakantiegangers kunnen nog wel een accommodatie boeken, maar het eiland maakt zich wel zorgen over de beperkte medische capaciteit op Schiermonnikoog.

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord geeft aan dat Texel níet op slot gaat. "Mensen mogen blijven reizen, openbaar vervoer blijft rijden. Dus ook de veerdiensten van en naar de eilanden blijven varen. Iedereen die gezond is mag zich verplaatsen, dus ook mensen die naar het eiland willen komen. De bootverbinding is van groot belang voor woon- en werkverkeer en het is dé verbinding voor de hulpdiensten." De Veiligheidsregio Fryslân, waar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog onder vallen, kon vandaag niet zeggen of het toerisme naar de eilanden op korte termijn wordt besproken.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

Lees ook