Ga naar Content

Haarlems Mendelcollege digitaal klaar voor eventuele shutdown: les via Google Hangouts

HAARLEM - Het Mendelcollege in Haarlem is voorbereid op een beslissing van het Rijk om scholen toch te sluiten. De leerlingen krijgen dan digitaal les. Vandaag kregen ze te horen hoe dat dan in zijn werk gaat. 

De verbinding tussen de telefoon van havo-leerling Tijn galmt door het klaslokaal als hij contact maakt met de computer van aardrijkskundedocent Wim de Jong. Hij krijgt uitgelegd hoe hij via Google Hangouts les kan krijgen, mocht zijn school door verdere uitbraak van het coronavirus toch dicht moeten. Op het scherm wacht ondertussen een andere leerling, Rosa,  al geduldig, terwijl ze aan de keukentafel thuis meekijkt via de webcam. 

Volgens Rosa is dit de beste oplossing om de besmetting van het corona-virus een halt toe te roepen. En Tijn vindt het wel grappig:  "Ik vind het zelf leuker dan in de klas zitten."

Test

Het Mendelcollege heeft afgelopen week al getest of het computernetwerk van de school digitale lessen voor de 1750 leerlingen aankan. Het moet lukken, volgens rector-bestuurder Jan-Matthijs Heinemeijer. Want het is volgens hem wel urgent. Hij houdt sterk rekening met een telefoontje volgende week dat hij de leerlingen niet meer op school mag ontvangen. 

De digitale lessen zullen niet elke uur klassikaal worden gegeven, en het ene vak moet ook anders vorm worden gegeven dan de andere, denkt Heinemeijer. "Het rooster wordt niet strikt gevogld, maar als je dan op donderdag het derde uur Nederlands hebt, dan zit de docent wel klaar." 

"Ik vind het leuker dan in de klas zitten"

Tijn, leerling Mendelcollege

Docent de Jong legt uit dat er maximaal vier leerlingen te zien kunnen zijn op zijn scherm: "Maar het gaat er vooral om dat ze mij kunnen zien en er zit ook een chat op." Hij zal zelf veel vanaf huis werken, maar hij denkt dat er ook zeker collega's zijn die in een leeg lokaal achter de computer de leerlingen les gaan geven. 

De jongere docenten zien het wel zitten. Docent Loes van den Berg denkt zelfs dat het wel mogelijk moet zijn om overhoringen digitaal te doen. En dat is nou juist waar de leerlingen onderuit hoopten te komen. "Vooral oudere kinderen hebben hier meer kritiek op", weet docent Van den Berg. "Zij zijn natuurlijk voor niks doen thuis", lacht ze. 

Lees ook