Ga naar Content

Meer dan 300 leerlingen Martinuscollege ziek thuis: "Blijven voorlopig wel open"

GROOTEBROEK - Meer dan 300 leerlingen van het Martinuscollege in Grootebroek zitten op dit moment ziek thuis. Dit naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet heeft genomen voor de bestrijding van het coronavirus. "In de loop van de ochtend zijn daar nog meer leerlingen bij gekomen", vertelt directeur Kees van Bergeijk aan WEEFF.

Het Martinuscollege in Grootebroek - Foto: Google Maps

Leerlingen die te maken hebben met keelklachten of die verschijnselen van de griep hebben zijn al thuisgebleven, of werden door de school naar huis gestuurd. Volgens de directeur blijft de school, omdat het kabinet hen dit opdraagt, wel open en verwijzen zij bezorgde ouders bij veel vragen door naar het RIVM en de GGD.

"We hebben ons goed voorbereid op de maatregelen", vertelt de directeur. "Vooral omdat we de leerlingen en ouders snel zekerheid willen geven. Na de persconferentie van de minister-president zijn we weer in overleg gegaan en rond 16.30 uur hebben we brieven naar zowel het personeel als naar de ouders gestuurd."

Naast dat de directeur iedere ochtend overleg heeft met het personeel zijn er ook maatregelen genomen. Personeelsleden die klachten hebben als keelpijn en veel hoesten of niezen wordt verzocht om preventief verlof te nemen. "Er zitten nu ook twaalf personeelsleden thuis", aldus de directeur. "Sommigen daarvan werken vanuit huis en hebben overleg met hun leidinggevende welke taken zij thuis kunnen doen."

Activiteiten afgelast

De directeur vertelt aan WEEFF dat alle buitenschoolse activiteiten voor de rest van de maand zijn geannuleerd. Ook zijn de activiteiten binnen de school met gasten van buitenaf gecanceld en is de jubileumviering van het Martinuscollege uitgesteld. Het bedrijfsrestaurant blijft voorlopig wel open.

Lees ook

Veel telefoontjes bij basisscholen

Volgens Ruud Bijlsma van Stichting Present, waaronder acht basisscholen vallen in de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Medemblik en Stede Broec, hebben de scholen te maken met veel telefoontjes van ouders. "Je merkt dat er veel onrust is. Maar we blijven ons maximaal inspannen om de kinderen gewoon op te vangen. We merken verder dat vooral in de onderbouw meer kinderen afwezig zijn dan normaal."

De West-Friese schoolbesturen houden ondertussen nauw contact met elkaar. "We hebben afgesproken om alles over het weekend heen te tillen en dan acties indien nodig ook op elkaar af te stemmen." Al betekent dat niet dat er scholen worden gesloten. "We volgen de richtlijn van het ministerie. Bovendien is het wettelijk niet mogelijk om zelfstandig te besluiten om scholen dicht te houden. Wel ontwikkelen we scenarios wat we moeten doen als scholen toch dit moeten of als we een leerling met corona hebben."

Lees ook

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!