Start van hoofdcontent

Gooi

nl

Dit zijn de gevolgen van de corona-maatregelen voor 't Gooi

12 maart 2020, 16.01 uur · Aangepast 13 maart 2020, 16.31 uur · Door Sjoerd Stoop

'T GOOI - De maatregelen van het kabinet om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben de komende weken ook grote gevolgen voor het openbare leven in 't Gooi. Kijk hieronder wat voor gevolgen de maatregelen van de Nederlandse regering hebben.

Foto: Adobe Stock

Evenementen, musea en bijeenkomst waar meer dan honderd mensen op afkomen moeten worden afgelast, aldus premier Mark Rutte tijdens de persconferentie vanmiddag. 

 • Voor morgen en zaterdag staan tientallen vrijwilligersklussen gepland voor NLDoet. Het Oranjefonds roept organisatoren op hun acties af te gelasten. Zo zouden komend weekend in Hilversum struikelstenen gepoetst worden en in Bussum zou de tuin van het Jan Ligthartcentrum worden opgeknapt. Dat gaat niet door.
  De NLDoet klus op Pampus gaat echter wel door. Pampus laat weten dat onder andere door haar geïsoleerde eiland de actie door kan gaan.
 • Veel Gooise musea beraden zich momenteel over wat ze moeten doen met hun agenda. Het museum van Beeld en Geluid in Hilversum sluit tot eind maart de deuren, al blijven groepen in overleg wel welkom. Het Muiderslot doet per direct al de deuren op slot. De laatste bezoekers worden nu weggestuurd. Het kasteel blijft dicht tot en met 31 maart. En ook Museum Hilversum is voorlopig niet te bezoeken.

Jennemiek Leijssen van Beeld en Geluid legt uit hoe het besluit is genomen:

Een reactie van de woordvoerder van Beeld en Geluid - NH Nieuws

 • Theater Singer Laren schrapt voorlopig al haar voorstellingen. Datzelfde geldt voor theater Spant! in Bussum. Daar wordt tot en met 31 maart alles afgelast. Mensen die al een kaartje gekocht hebben, krijgen nog bericht. Ook poppodium De Vorstin sluit haar deuren. Datzelfde geldt voor de City of Wesopa in Weesp.
 • Filmtheater Hilversum is per direct dicht tot en met dinsdag 31 maart. Alle voorstellingen zijn daarmee afgelast. Ze laten weten dat reeds gekochte kaartjes worden vergoed. De Hilversumse Vue Cinemas-bioscoop is wel gewoon open, maar neemt maatregelen: bij elke film zijn maximaal 100 bezoekers welkom, de pauzes worden geschrapt.
 • Grote Kerk Naarden laat weten dat alle evenementen met meer dan 100 bezoekers de komende drie weken zijn afgelast. 
 • De Naarder Comeniusdag, de traditionele viering van de geboortedag van Comenius, gaat niet door. Elk jaar komt daar, op 28 maart, een flinke Tsjechische delegatie van hoogwaardigheidsbekleders naar toe. De dag is afgelast, vooral omdat er ook in Tsjechië strenge maatregelen gelden.
 • Een ander gepland groot evenement dat de komende tijd gepland staat in de traditionele Matthäus Passion, in de Grote Kerk van Naarden in de week voor Pasen. Vooral op Goede Vrijdag komt daar een groot deel van het kabinet naar toe en worden dagelijks zo'n 1.200 gasten verwacht. Een beslissing over de concerten tussen 5 april en 11 april is nog niet genomen. Wel zijn concerten elders in het land tot en met 31 maart al afgelast. Ook in Laren zou op 5 april een Matthäus Passion worden gespeeld. Ook die is afgelast.
 • Afgelopen week liet ook de organisatie van de Muider Vlaggetjesdagen tijdens Pasen al weten dat het evenement niet doorgaat vanwege het coronavirus. De organisatie vindt het een te groot risico.
 • De Hilversumse Vituskerk laat weten al haar vieringen te schrappen de rest van de maand. 
 • Komende zondag zou in Nederhorst den Berg ook de Spiegelplasloop gelopen worden. Het hardloopevenement is afgelast.
 • Ook de voorjaarskermis in Bussum gaat niet door. De kermis zou volgende week beginnen, maar is afgelast. 

Scholen blijven open

Op veel scholen werd met spanning gewacht op de persconferentie van vanmiddag, na de aanbeveling van de Algemene Vereniging van Schoolleiders dat alle scholen compleet dicht zouden moeten. NH Nieuws sprak na afloop met Yaron de Bok, locatiedirecteur van Jenaplanschool De Sterrenwachter in de Hilversumse Meent. 

200312_ScholenGooi RAchel-mp4_NHlogo (1) - NH Nieuws

Veel ouders zijn opgelucht dat hun kinderen gewoon naar school kunnen blijven gaan, maar voor sommigen gaan de maatregelen van het kabinet niet ver genoeg. "Ik zeg: alle scholen dicht. Veiligheid boven alles, we moeten dat virus zo snel mogelijk stoppen," zegt oppas Carla Brinkert, die kinderen komt ophalen bij de Goudenregenschool in Hilversum."

Dit bericht wordt nog verder aangevuld zodra er meer bekend is over verdere gevolgen. Blijf dit bericht dus in de gaten houden.

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!