Ga naar Content

Politieke rel om Helders raadslid: petitie voor afzetting om belangenverstrengeling

DEN HELDER - Aan de langdurige soap over het Helderse stadhuis kan een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd: er is een petitie gestart om raadslid Carlo Assorgia af te zetten. De fractievoorzitter van Beter voor Den Helder wordt beschuldigd van belangenverstrengeling. Vorig jaar ging de gemeenteraad akkoord met het plan een gebouw op de voormalige rijkswerf Willemsoord om te vormen tot stadhuis. Assorgia heeft hier een eigen restaurant en zou profiteren van de toestroom aan mensen.

Foto: Stadspartij Den Helder / Adobe Stock

De petitie komt op drie plekken verspreid in de gemeente te liggen om te kunnen worden ondertekend en is op voorhand al online gezet. Hier worden de burgemeester en de gemeenteraad gevraagd om Carlo Assorgia per direct uit zijn functie als raadslid te zetten.

Saillant detail is dat de wethouder die gaat over de nieuwbouw van het stadhuis, Michiel Wouters, van dezelfde partij is als Assorgia.

Lees hieronder de petitie. Tekst gaat verder onder het blauwe blok.

'Er wordt door elk raadslid na de verkiezingen een eed afgelegd, waarbij integriteit wordt beloofd. Wij zijn van mening dat de heer Assorgia, en zijn partij, zich schuldig maakt aan belangenverstrengeling middels het vestigen van zijn restaurant op het bedrijfsterrein van de gemeente, zijnde Willemsoord b.v..

 

De heer Assorgia, en zijn partij hebben de plicht toezicht te houden op de bedrijfsvoering van deze b.v.. Het plan om een stadhuis op Willemsoord te vestigen is zeer ten voordele van het bedrijf van de heer Assorgia, op het punt van klandizie, hetgeen een duidelijke belangenverstrengeling oplevert. Natuurlijk mag de heer Assorgia als privépersoon en zakenman een restaurant op Willemsoord voeren. Dat kan echter niet in combinatie met het raadslidmaatschap, hier zelfs het leiderschap van de grootste partij in de regerende coalitie. Van het gemeentebestuur en de Raad mag een onafhankelijk toezicht en beheer verwacht worden ten aanzien van een belangrijk stadsdeel, Willemsoord, dat een bedrijfsvorm heeft en eigendom is van de gemeente. Andersom: als de gemeente geen grootaandeelhouder was van b.v. Willemsoord, dan was er geen enkel probleem.

 

Nu is de integriteit van de heer Assorgia, zijn partij, en ook die van Burgemeester/s en Raad die deze verstrengeling tot nu toe toelieten, al een tijd in het geding. We verzoeken u hierbij de integriteit van het gemeentebestuur te herstellen. De burger en de democratie van de stad hebben daar recht op. Er is op dit moment geen volstrekte onafhankelijkheid bij de planvorming nieuw stadhuis. Het gemeentelijke huis van de democratie verdient een onberispelijke, zuivere besluitvorming.'

Hoeveel mensen de petitie al hebben ondertekend, is niet bekend. Maar hoewel het schrijven mogelijk wel kan aantonen dat Assorgia's steun binnen de gemeente is afgenomen, kan die voor hem geen verdere gevolgen hebben: een raadslid kan volgens onze mediapartner Regio Noordkop niet worden ontslagen door de burgemeester of de gemeenteraad.

Assorgia zelf wilde niet inhoudelijk reageren. "Ik/wij steken onze inspanningen in op werkgelegenheid, onderwijs, bereikbaarheid et cetera. Dat lijkt mij ietsje belangrijker dan een gebouw als het stadhuis."

Langslepende discussie

Al tientallen jaren wordt gediscussieerd over het stadhuis, of het huidige gebouw aan de Drs. F. Bijlweg moest worden gerenoveerd of dat er elders een nieuw pand moest komen.

Vorig jaar werd eindelijk de knoop doorgehakt: een gebouw op de voormalige rijkswerf zou worden omgevormd tot stadhuis. Maar niet iedereen legt zich hier bij neer, zo blijkt ook wel uit deze petitie en andere berichten op sociale media:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook